Korrupsjonssiktede er brødre

Tre av de siktede i korrupsjonssaken mot Bærum kommune er brødre. En av dem sørget for at hans egne søsken fikk oppdrag for kommunen.

Kommunegården
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Selv om Bærum kommunes etiske retningslinjer sier at man er inhabil når det gjelder å dele ut kontrakter til nære slektninger, har ikke kommunen grepet inn.

Den 42 år gamle fagansvarlige i Bærum kommune er sammen med sine to brødre og en annen mann, siktet for grov korrupsjon.

Den kommuneansatte skal blant annet ha betalt ut store summer på fiktive fakturaer til den ene brorens enkeltmannsforetak, uten at kommunen har reagert. Også den andre broren har fått oppdrag for kommunen.

Bryter med reglene

Elisabeth Enger
Foto: Vibeke Ravndal / NRK

- Det har vi ikke vært klar over, sier Elisabeth Enger, rådmann i Bærum kommune, som understreker at det ikke er tillatt å dele ut kommune oppdrag til nære slektninger.

- Det er helt i strid med våre retningslinjer å dele ut oppdrag til slektninger, sier hun.

Har det vært for dårlige kontrollrutiner i kommunen?

- Det er det gransknings utvalget skal se på, sier Enger.

- Vanlig med korrupsjon

Dessverre er korrupsjon i norske kommuner verrre enn mange tror, sier Tom Bolstad, leder i Bedriftsforbundet.

Hans medlemmer rapporter stadig om ordførere som ønsker seg små tjenester i bytte for kommunale oppdrag.

- Jeg ser fra mitt ståsted eksempler på svært dårlig kultur i enkelte kommuner. Jeg har eksempler på ordførere som forventer svart levering av håndverkstjenester privat, og det gjør noe med miljøet i kommunen.

Søndre Buskerud politidistrikt
Foto: NRK

Avslørt av skatteunndragelser

Store skatte og avgiftsundragelser hos et byggefirma i Buskerud avslørte millionkorrupsjonen i Bærum Kommune.

Det var fylkeskattekontoret som tipset politiet, forteller politiførstebetjent i Søndre Buskerud politidistrikt, Ole Johan Bredt.

- Det som var interessant for oss var at det var store skatte- og avgiftsunndragelser, og at vi kunne se et mønster som tilsa at det også hadde foregått straffbare handlinger i Bærum kommune, sier Bredt.

Mange beslag

Politiet har i løpet av i går og i formiddag gjennomført avhør med samtlige av de siktede. De vil alle bli fremstilt for varetektsfengsling Drammen tingrett i morgen.

Politiet vil foreløpig ikke uttale seg om hvor lang varetekt de vil begjære, eller om de ønsker brev og besøksforbud. De vil heller ikke si hvor mange firmaer som er innblandet.

Nå konsentrerer politiet seg om å gjennomgå en omfattende mengde beslag, sier Bredt.

- Vi har beslag av endel kontanter, veldig mye dokumenter, regnskapsmatriale fra firmaene, i tillegg til mye bilag og anbud fra Bærum kommune.