Hopp til innhold

Korrupsjonsdom: – En vekker og påminnelse for alle kommuner

En 61 år gammel kvinne er i Borgarting lagmannsrett dømt til fem og et halvt års fengsel for flere tilfeller av grov korrupsjon og dokumentforfalskning i Drammen kommune. En kollega av kvinnen er også dømt for medvirkning.

Politiet beslaglegger søppelsekker med dokumentasjon i korrupsjonssaken i Drammen.

Politiet pågrep i 2016 søsteren til den nå korrupsjonsdømte kvinnen da hun forsøkte å frakte to søppelsekker med dokumenter vekk fra kvinnens bolig. Politiet laster her dokumentene over i sin egen bil.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Kvinnen dømmes onsdag ettermiddag for over 30 tilfeller av grov korrupsjon og 19 tilfeller av dokumentforfalskning. I tillegg er hun dømt til inndragning av over 1,1 million kroner.

En 47 år gammel mann, får to og et halvt års fengsel for medvirkning til korrupsjonen. Han må betale 125 000 kroner.

Tor Dølvik

Tor Dølvik, Transparency Int. Norge

Foto: Moment Studio / Moment Studio

Transparency International Norge, en organisasjon som motarbeider korrupsjon, mener denne dommen viser hvor viktig det er å ta korrupsjonssaker på alvor.

– Saken er innenfor et kommunalt område hvor vi kanskje tenker det ikke foregår korrupsjon. Dommen er derfor en påminnelse for alle kommuner om at vi bør arbeide for å forhindre at korrupsjon kan skje, sier Tor Dølvik, spesialrådgiver i Transparency.

Kvinnens kollega også dømt

Den dømte kvinnens forsvarer, Julie Conradi-Larsen, forteller at de nettopp har mottatt dommen.

– Min klients umiddelbare reaksjon er at hun er sjokkert og skuffet, sier Conradi-Larsen.

Borgarting lagmannsrett ankesak korrupsjonssaken i Drammen

Her fra ankesaken i lagmannsretten i mars.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Da saken gikk for Drammen tingrett i mars 2018 fikk kvinnen seks års fengsel og mannen tre og et halvt. De har begge derfor nå fått en noe mildere straff.

– Vi mener nok fortsatt at den virker streng i forhold til gjeldende rettspraksis. Vi vil gå nærmere gjennom dommen og se hvilke premisser som er lagt til grunn for straffeutmålingen, sier kvinnens forsvarer.

Mette Yvonne Larsen er mannens forsvarer. Hun forteller at 47-åringen mener han ikke har begått noen korrupsjonshandling, og at retten har tatt feil.

– Jeg reagerer også på at det er direkte feil i bevisvurderingen. Retten har enten misforstått eller oversett forhold som er av betydningsfull karakter, og som vi skal drøfte i neste uke om bør lede til en anke over saksbehandlingen, sier Larsen.

Forsvarere korrupsjonssak Drammen

De tiltaltes forsvarere, Julie Conradi-Larsen og Mette Yvonne Larsen da saken gikk for Drammen tingrett i 2018.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Korrupsjonssaken i Drammen

Det var i januar 2016 de to saksbehandlerne i byggesaksavdelingen i Drammen ble pågrepet og siktet for å ha mottatt betaling for å godkjenne byggesøknader. Politiet mener de to skal ha mottatt bestikkelser fra 27 tiltakshavere.

Den tiltalte kvinnen hadde mottatt penger fra tiltakshaverne for behandle byggesakene deres og vedta ting etter avtale med kundene. I forberedelsene av saksbehandlingen bistod hun også tiltakshaverne i søknadsprosesser, og i den forbindelse forfalsket flere dokumenter for å skjule sin egen rolle.

Kvinnens kollega var tiltalt for å ha medvirket ved å formidle kontakt mellom kvinnen og tiltakshaverne.

Se NRK Brennpunkts dokumentar «Under bordet» om korrupsjonssaken:

Politiet brukte forkledninger og videobriller, og la feller for de mistenkte i den store korrupsjonssaken i Drammen. I denne korte dokumentaren får du se unike bilder fra den svært utradisjonelle etterforskningen som fremdeles pågår for fullt.