Korpsene i Drammen vokser igjen

I Drammen vokser flere korps igjen etter noen år med krise for mange.

Drammen Glassverk Musikkorps har mange nye medlemmer.

Drammen Glassverk Musikkorps har fått mange nye medlemmer det siste året. Bak (til venstre) står Bent Hansen og Morten Myhrvold. Foran sitter Nansy Pilskog (til venstre) og Nina Valø Nilsen.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Drammen Glassverk Musikkorps et av korpsene som har økt antallet musikanter det siste året. En av de nyeste medlemmene er Nansy Pilskog som ikke hadde spilt klarinett siden hun sluttet i skolekorpset hjemme på Sunnmøre for mange år siden. Nå gleder hun seg til 17. mai-toget med Glassverket.

– Det er utrolig kjekt og det sitter nå litt i fingrene fortsatt. Det blir litt s om å sykle, har du lært det så glemmer du det ikke.

Måtte gi seg med marsjering

Brannvesenets musikkorps klarte for noen år siden ikke lenger å stille nok folk til å delta i 17. mai toget i Drammen. Morten Myhrvold som spilte med Brannvesenet i 17 år, valgte da å gå over til Glassverket. Men også her var det mange som hadde slutta. Nå et par år senere er imidlertid rekrutteringen på vei opp.

– Ja, nå er rekrutteringen og medlemstallet på vei opp igjen. Jeg tror nok vi i voksenkorpsene må gå ned for å bistå skolekorpsene for å så få med seg ungene oppover.

Morten Myhrvold spiller i Drammen Glassverk Musikkorps.

Morten Myhrvold spiller i Drammen Glassverk Musikkorps. Han gikk fra Drammen Brannvesen Musikkorps for to år siden da korpset hadde for få medlemmer til å stille i 17. mai-toget.

Foto: Morten Myhrvold / NRK

Hemmeligheten er blant annet samarbeid og fellesøvelser med skolekorps.

I vår har Glassverket invitert til konsert med Åskollen Skolekorps og Skoger Skolekorps. Slikt samarbeid skaper interesse og sikrer fremtidig rekruttering sier Myhrvold.

– På den måten får vi vist både barna og foreldrene at det er et tilbud også etter tida i skolekorpset og vi sikrer at voksenkorpsene vokser.

Var nære nedleggelse

Skoger skolekorps var et av korpsene i Drammen som nesten ble lagt ned på grunn av manglende interesse forteller Kristin Øvrum som var leder i fire år.

– Da måtte vi kalle inn foreldre og besteforeldre som kunne spille instrumenter for å fylle alle stemmer. Vi telte på knappene om vi skulle legge ned hele korpset.

Kristin Øvrum

Kristin Øvrum var leder i Skoger Skolekorps i fire år. For noen år siden var det så få medlemmer at styret vurderte nedleggelse.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

I glansdagene bestod Skoger skolekorps av over 70 musikanter, men takket være engasjerte voksne og godt samarbeid med kommunens kulturskole er antallet på vei opp. Med aspiranter teller korpset igjen rundt 30 musikanter.

– Rekrutteringa er heldigvis på vei opp igjen og mye takket være samarbeidet med kulturskolen og korpset. Nye og engasjerte foreldre hjelper også.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skoger Skolekorps får stadig flere medlemmer

Jan Henrik Myhrvold, Anne og Marte Hyllseth spiller i Skoger Skolekorps som var nær ved å legge ned for noen år siden. Nå er antallet musikanter på vei opp igjen.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Inspirerende å spille med de voksne

12 år gamle Jan Henrik Myhrvold spiller i Skoger skolekorps, han synes det er stas å øve til felleskonsert med Glassverket.

– Det er jo gøy å lære nye låter da og man blir jo litt ekstra inspirert av å spille med dem som har lang erfaring.

Kan du tenke deg å fortsette i et voksenkorps når du bli eldre?

– Ja, det kan jeg absolutt, samarbeidet har gitt mersmak og lyst til det.

Jan Henrik Myhrvold spiller i Skoger Skolekorps.

jan Henrik Myhrvold spiller i Skoger Skolekorps. Han tror samarbeid med voksenkorps gjør at flere vil fortsette å spille.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Nansy Pilskog har bare spilt noen måneder med Glassverket etter flere års opphold fra korps, men liker oppskriften for å rekruttere nye.

– Det er veldig bra måten de gjør det på i Glassverket. Jeg husker selv fra tida i skolekorpset hjemme at det var stas å ha felleskonserter med voksenkorpset. Da fikk vi spille litt utfordrende stykker også.

Plass til mange flere

Da Glassverket kjøpte nye uniformer til 17. mai i fjor sørget korpset for å bestille fra en leverandør som kjapt kan levere flere, derfor er det plass til mange flere nye sier Morten Myhrvold.

Nina Valø Nilsen og Bent Hansen er også ganske nye i Glassverket. De kom begge fra Åskollen skolekorps. Og er utstyrt med nye uniformer og klar for å spille i årets 17. mai-tog.

Bent Hansen spiller trommer og var ikke vanskelig å be da han ble vervet av to tidligere venner fra skolekorpset.

– Det er kjempegøy å spille igjen og ok å ha noe fast å holde på med på fritiden.

Korpsøvelse i Drammen.

Fellesøvelse for to skolekorps og et voksenkorps i Drammen. Samarbeid skal sikre økt rekruttering.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK