Hopp til innhold

Disse koronatiltakene bør videreføres

Noen av koronatiltakene er så geniale at vi bør fortsette å bruke dem også etter at pandemien er over.

Barn som vasker hendene

Vi har blitt vant til å vaske hendene ofte. Det bør vi fortsette med, mener kommuneoverlegen i Kongsberg.

Foto: THOMAS LOHNES

– Ofte vask av hendene, pleksiglass i kassa på butikken og møter via Teams og Skype. Dette bør bli vår nye hverdag. Det sier Frode Hagen som er kommuneoverlege i Kongsberg.

Frode Hagen er kommuneoverlege i Kongsberg.

Kommuneoverlege i Kongsberg, Frode Hagen, tror vi kan ta med oss mye fra koronatida inn i fremtiden.

Foto: Privat

Tiltakene for å hindre koronasmitte har vært mange og vist seg å være effektive. Vi har vært mindre syke enn ellers i løpet av koronatida, og vi har innarbeidet nye rutiner som vi kan leve med i fremtiden.

– Hygienetiltaket som lang og hyppig håndvask har vært det mest effektive, og det bør folk fortsette med, mener Hagen, som tar over som smittevernoverlege i Oslo i juni.

Dag Wollebæk

Dag Wollebæk er samfunnsforsker og jobber på Institutt for samfunnsforskning.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Han får støtte fra samfunnsforsker Dag Wollebæk. Han har blant annet forsket mye på tillitt mellom mennesker.

– Jeg tror interaksjonen digitalt er noe vi vil fortsette med, sier Wollebæk.

– Sparer tid, penger og miljø

I normale tider er fly, tog og bilturer på kryss og tvers av landet vanlig for å gjennomføre møter. I løpet av koronatida har det meste foregått på digitale plattformer som for eksempel Skype og Teams for både bedrifter og skoler.

Jan Robin Antonsen kjører 40.000 kilometer i året i jobben hos Eltrode på Sundvollen i Hole. Han har sin daglige leder i Tromsø.

Jan Robin Antonsen, salgsansvarlig hos Eltrode.

Jeg vil spare mye tid på å ha møter via nettet i fremtiden, sier Jan Robin Antonsen. Har kjører vanligvis 40.000 km i året i jobben.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK Buskerud

– Nå kan vi ta de møtene på Teams. Da slipper sjefen å reise med fly fram og tilbake, og jeg slipper å kjøre bil. Vi sparer både penger og miljøet, sier Antonsen.

– Det er jo mye mer effektivt. Jeg kan ha møte med en kunde i Sandefjord og Fredrikstad på samme dag og bruke to timer på det, sier han.

Nettoverførte begravelser skutt i været

Streaming av begravelser eksisterte før korona. Men, i løpet av månedene Norge har hatt reiserestriksjoner og strenge smittetiltak, har nettoverførte begravelser eksplodert.

Før korona streamet Jølstad begravelsesbyrå noen få begravelser i måneden. Under koronatida har tallet ligget på rundt 20 nettoverførte begravelser per uke.

Jan Willy Løken

Jølstad begravelsesbyrå har streamet rundt 20 begravelser i uka under koronakrisen, sier administrerende direktør Jan Willy Løken.

Foto: NRK

– Også de digitale minnesidene har blitt mye brukt under koronakrisen, fordi man ikke har kunnet ha sammenkomster etter begravelsen. Derfor er dette med digitale minnesider blitt en slags erstatter for minnestunden etter begravelsen, sier administrerende direktør Jan Willy Løken i Jølstad begravelsesbyrå.

I april hadde de digitale minnesidene til Jølstad 1,4 millioner besøk.

Håndspriten lever videre

Nina Horn Hynne, kommunikasjonssjef i Meny.

Håndsprit i butikkene videreføres fremover, sier kommunikasjonssjef i Meny, Nina Horn Hynne.

Foto: Meny

Mange matvarebutikker, kafeer og apotek har satt opp pleksiglass ved betalingskassene for å beskytte de ansatte mot smitte. Kommunikasjonssjef Nina Horn Hynne i Meny sier de ikke har besluttet om dette blir en permanent ordning. Men én ting er sikkert:

– Flaskene med håndsprit som er plassert ved inngangen og i butikkene vil bli stående etter at pandemien er over, sier Horn Hynne.

Antibac blir en del av hverdagen vår.

Bruken av håndsprit har blitt en del av hverdagen.

Foto: Tina Brock / NRK

Kyss, klapp og klem

Ett av tiltakene har vært at man skal holde avstand til andre og ikke klemme på andre enn de du bor sammen med.

Kommuneoverlegen i Kongsberg tror fravær av klemming på andre enn nære familiemedlemmer blir vanskelig å gjennomføre på sikt. Men man vil kanskje tenke mer på det, og unngå det dersom man for eksempel er forkjølet, tror han.

– Jeg håper vi kan klemme igjen om et år. Det trenger vi, sier Wollebæk.