Hopp til innhold

Kornhøsten - kappløp med været

Skuronna på Østlandet er i gang tre uker seinere enn vanlig. Nå har bøndene tresket for harde livet for å få kornet i hus før regnværet kom.

Egil Hoen

KVALITETSSJEKK: Egil Hoen sjekker om kornet er hardt nok til å bli til brød.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Avlingene ser likevel svært gode ut, fordi det kjølige været har ført til en lang og god vekstsesong.

På deler av Østlandet har det tidligere i år kommet meldinger om mer bugnenede kornåkre enn på lenge, men regnværet kunne spolere det hele. For mange bønder har det vært et kappløp med tiden.

I Øvre Eiker i Buskerud har mølla holdt åpent i helga, og bøndene har brukt alle ledige timer på å få kornet i hus før det verste regnet satt inn.

Høykvalitet kan gi 200 000 brød

– Det er veldig fine avlinger i hele distriktet, men vi er enda spent på kvaliteten, sier kornbonde og leder i Buskerud Bondelag, Egil Hoen.

Som alle andre bønder er han spent på hva årets avling vil gi og hvordan den kalde sommeren vil slå ut. Han har hørt om elendige avlinger andre steder i landet. En avling med god kornkvalitet gjør at kornet kan brukes til brød og ikke dyrefor.

Heldigvis kommer datamaskinen i skurtreskeren hans med gode nyheter.

– Akkurat her vi er nå er det 1400 kilo på målet. Klarer jeg å høste mine 130 mål vil det tilsvare over 200 000 brød, sier han.

korn

200 000 BRØD: Egil Hoen eier 130 mål med korn og håper på å mette mange munner med kornet sitt fremover.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Kvalitetssjekk

Hoen har en egen teknikk for å finne ut om kvaliteten er på topp.

– Jeg tar kornet og ruller det mellom hendene sånn at frøene faller ut. Videre smaker jeg på frøene og om de er harde er kvaliteten god, sier han.

Frøene Hoen prøver er av noe blandet kvalitet. Men det stopper ikke bonden som må få inn kornet før regnet kommet på nytt.

Korn

STRØMMER INN: Kvaliteten på kornet måles i vannprosent.

Foto: Caroline Bækkelund hauge / NRK

– Nå er det bare å fyre opp skurtreskeren, smiler han.

Sjarmøretappen

Åkeren ble sådd i fjor høst og bonden er nå veldig spent på hva fangsten blir.

– Etter å ha brukt så mye tid og penger er det klart jeg er spent. Dette er jo inntekten vår, sier kornbonden som kjører rundt i skurtreskeren sin og høster korn for hardet livet.

Les også:

– Vi får inn «toppkorn»

Baard Frøyland

FULL KONTROLL: Her har Baard Frøyland kontroll over hvor mye korn som kommer inn.

Foto: Caroline Bækkelund hauge / NRK

Et steinkast unna ligger Eiker Mølle. Foran inngangen står traktor på traktor i kø for å tippe korn ned i rista, mens operatør Baard Frøyland følger med på sine datamaskiner like innenfor.

– Han som kom inn nå tippa rundt åtte tonn med bygg, sier han.

Frøyland sier at kvaliteten på kornet måles i vannprosent, der lavest mulig prosent gir best betalt for kornet. Frøyland forteller at den dårlige kornhøsten ble med frykten i Buskerud.

– I år har vi vært nede i 15 prosent og det er bra. Dette er rett og slett «toppkorn», sier han.