Korn fra Kasakhstan og Polen redder julebaksten

DRAMMEN (NRK): Etter årets tørkesommer må vi importere 70 prosent av matkornet som skal bli til mel.

Baker julekaker

Vanligvis importerer vi korn fra Sverige og Tyskland, men de har hatt samme tørkesommer som Norge. Dermed må vi reise lenger unna for å finne korn, slik at vi har mel til blant annet årets julebakst.

Foto: Frank May / NTB scanpix

– Vi pleier å få rundt 30.000 tonn, og nå nærmer vi oss 10.000. Jeg har aldri opplevd at vi har fått inn så lite, sier silo-leder Ruben Narvesen.

Ruben Narvesen

Ruben Narvesen, ved kornmottaket i Drammen, sier han har vært med på dårlige år, men aldri så lite som i år.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Korna er for små og for få. Slik er avlingene som har kommet inn til møllene i Sør-Norge i år. De fleste møllene NRK har vært i kontakt med har kun fått inn 1/3 av hva de pleier.

Men Norge har kjøpekraft til å importere, ifølge Norgesmøllene.

– Vi er heldige i Norge som har kjøpekraft, for vi får alltid tak i korn. Det finnes nok korn på verdensmarkedet, sier innkjøpssjef i Norgesmøllene, Roar Bjørkeli.

Skal være trygt og smake likt

I gode år er vi stort sett selvforsynt med matkorn, men i år må vi importere 70 prosent korn som vi selv maler til mel. Vanligvis importerer vi fra Sverige og Tyskland, men ikke i år.

– De landene vi handler fra har hatt samme utfordringer med klima som oss, derfor må vi reise lenger vekk. Vi skal ta en del fra Polen, men vi må også helt til Kasakhstan for å få tak i en del, sier Bjørkeli.

Byggkorn

Årets korn er for små og for få.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Han kan berolige alle som er bekymret for julebaksten, og om den kommer til å smake annerledes.

– Det er trygt. Før vi importerer noe som helst ber vi om en prøve på ti kilo, som vi gjennomanalyserer. Kommer det fra Kasakhstan tar vi en utvidet kontroll slik at vi vet, før vi tar det i produksjon, at dette er trygt, sier Bjørkeli og legger til:

– Selv om det er andre kornsorter, så vil det smake og oppføre seg på samme måte som kornet vi kjenner her hjemmefra.

Blir brukt til fôr

Linn May Boger

Linn May Boger gjør klar for å teste kornet.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Her får vi opp hektolitervekt, vannprosent og proteininnhold, sier silooperatør Linn May Boger.

På kornmottaket i Drammen har de akkurat har fått inn et lastebillass med korn.

– Nå kommer resultatet?

– Dette blir fôr. Det har for lite hektolitervekt, altså er det for lett, sier Boger.

Det norske kornet egner seg stort sett ikke til mel i år. Det lille som er går til fôr

– Det har vært veldig mye lett korn. Lite mel i kornet, forklarer Boger.

– Burde dekke opp dette selv

Bonde Erling Åby leverer korn

Erling Åby skulle helst sett at Norge var selvforsynt med mathvete.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Det ble ikke mathvete, det ble fôrhvete. Det var for lav hektolitervekt, sier bonde Erling Åby fra Heggedal i Asker.

Han har akkurat et lastebillass med hvete, men hvetekorna som leveres er ikke gode nok til å bli brukt til mat.

– Så da må vi importere korn for å lage mel?

– Ja, vi må nok det. Men vi burde jo klare å dekke opp dette selv, sier Åby.

Levering av hvete til kornmottak

Mesteparten av kornet som leveres kan kun brukes til fôr.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK