Konkurrerer mot netthandel med sykkel

Etter at det i fjor høst ble lovlig å bestille reseptbelagte legemidler på nett er det mange lokale apotek som frykter konkurranse. I Sarpsborg møter en apoteker konkurransen med en vri.

Med apotekvarer på sykkel

SYKLENDE APOTEKER: Anders Lunde leverer apotekvarer med sykkel i Sarpsborg.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Alle apotekansatte er stort sett mot nettapotek. Flere mener det går med oss som med reisebyråene, bankene og lignende. Ting blir stadig mer digitalt, sier apoteker Anders Lunde.

Lunde jobber som apoteker ved Sarpsborg apotek. Han er redd distriktsapotekene, og de små apotekene i de store byene, kommer til å slite fordi folk heller bestiller fra nett enn å besøke butikken.

Selv har han valgt å møte konkurransen fra netthandelen med en vri. Han leverer selv varer i byen.

– Jeg fikk kjøpt en kassesykkel, så jeg rigger og sykler ut med varene. Det er mye koseligere, sier Lunde.

Kundene ønsker varer på døra

Foran på sykkelen har han en stor trekasse med plass til meste. Men noen varer kan by på utfordringer.

– Er det tre esker med Tena Lady jeg skal levere, utnytter vi kassa foran på sykkelen. Hvis det er noe som kan knuses, holder jeg det i hånda.

Stort sett er det tannleger, legekontor og røntgeninstitutt som ønsker varer levert på døra. Men også eldre ønsker å få apotekvarer levert hjem.

Trine Ødegård er en av dem som har blitt vant til å få varer levert på arbeidsplassen.

– Det er veldig deilig og det hjelper oss veldig mye. Vi har nok med telefoner og pasienter, så det er helt supert, forteller Ødegård.

Vil fortsette å levere på sykkel

Syklende i bybildet vekker apotekeren oppmerksomhet.

På sykkel i byen

I BYBILDET: Apotekeren får mye oppmerksomhet på gata i Sarpsborg.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Det går ikke upåaktet hen. Etter hvert er det ganske mange som vet at der kommer «han utskuddet som leverer varer», ler Lunde.

Det er noen leveringer som er så nære apoteket at han ikke trenger å ta i bruk sykkelen, da går eller løper den ivrige apotekeren.

– Det er både tannleger og legekontor som åpner tidlig. Noen ganger er det litt hast. En gang syklet jeg så fort jeg kunne med en spiral som skulle vært satt inn klokka åtte på morgenen, forteller han.

Apotekeren legger ikke skjul på at det kan bli aktuelt med netthandel også for Sarpsborg apotek i fremtiden. Men han vil fortsatt ha kontakt med kundene.

– Det kan bli akutelt med netthandel, men da må jeg få sykle ut varene selv. Det må være kriteriet, smiler Lunde.