Hopp til innhold

Kongsberg jazzfestival puster Molde i nakken

Større enn Molde i 2014. Det er målsettingen til sjefen for Kongsberg jazzfestival Kai Gustavsen.

På benken

Festivalsjef Kai Gustavsen (t.v.) og prosjektleder Torbjørn H. Valum gleder seg stort til å se 9000 mennesker på Kirketorget. Scenen med Stevie Wonder skal stå i motsatt ende på bildet, foran den hvite trebygningen i enden av torget

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Og han ligger ikke langt bak målet. Kongsberg jazzfestival tar 50-årsjubileet på alvor. Med 9.000 publikummere på konserten med Stevie Wonder og mange andre nasjonale og internasjonale toppnavn på programmet kan Kongsberg jazzfestival bli den største festivalen i Norge i år.

– Det er ingen grunn til å tro målet om å bli størst ikke skal nås, sier festivalsjef Kai Gustavsen.

Han presiserer at målet er hans personlige målsetting. Kongsberg Jazzfestival som organisasjon har ikke noe uttalt mål om å banke Molde.

Fra arkivet

I hyllene på festivalkontoret fant Torbjørn Valum et gammelt fotoalbum som viser festivalens utvikling fra 1977 og oppover.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Ti ganger bedre

Kongsberg Jazzfestival har seks uker før festivalstart forhåndssolgt 14.000 festivalbilletter. 7.000 billetter er alene solgt til hovedkonserten med Stevie Wonder på Kirketorget lørdag 5. juli.

Forhåndssalget har vært ti ganger bedre enn fjorårets forhåndssalg. Totalbudsjettet ligger på 21.000 solgte billetter og en inntekt på 11,5 millioner. Til sammenligning har Molde budsjettert med 8,3 millioner i billettinntekter, inkludert sponsorbilletter

Molde størst

Molde har i årevis vært den største jazzfestivalen i Norge, fulgt av Kongsberg, Oslo, Stavanger og Bergen. Molde-sjefen Anders Eriksson tar ikke det særlig tungt at Kongsberg i år puster Molde i nakken.

Anders Eriksson

Anders Eriksson som leder Molde Jazzfestival, mener det er bra at Kongsberg har vokst seg store.

Foto: Øyvind Arvola

– Det er hyggelig at Kongsberg ligger an til å gjøre det bra under årets jubileumsfestival, sier Eriksson.

– Er du redd for at Kongsberg kan komme til å bli større enn Molde i år?

– Nei det er jeg ikke redd for, det er fint at vi har flere festivaler som kompletterer hverandre med ulike tilbud og som ligger på ulike steder i landet, sier Eriksson.

9.000 på Kirketorget

Kongsberg jazzfestival har satt strek ved 9.000 publikummere på Kirketorget når Stevie Wonder går på scenen. Festivalsjefen tror det blir utsolgt.

– Det ene drar det andre med seg, smiler festivalsjef Gustavsen.

Saken fortsetter under bildet.

Stevie Wonder

Stevie Wonder er det store trekkplasteret under festivalen på Kongsberg, og billettsalget viser at dette vil folk ha.

Foto: POOL / REUTERS

Det er ikke noe uttalt mål for Kongsberg Jazzfestival å bli større enn Molde, men festivalsjefen innrømmer at han personlig ikke har noe imot å knuse Molde på billettsalget i år. Hvis vi spoler noen år tilbake ble 2012 et festivalår Kongsberg helst vil glemme. 9.000 solgte billetter og betydelig underskudd. 2013 ble billettsalget doblet, 18.350 billetter.

Les også: Jazz i Kongsberg for 49.gang

Les også: Godt forhåndssalg til Jazzfestivalen i Kongsberg

Solid program

Dette året har Kongsberg et jubileumsprogram uten sidestykke, for det er ikke bare Stevie Wonder som trekker folk. Disse artistene står også på plakaten: Dave Holland, Joshua Redman, Christian Wallumrød og Trondheim Jazzorkester. Jamie Cullum, Jarle Bernhoft, Åge Aleksandersen med Sambandet og Mari Boine. Chick Corea, Sivert Høyem, Kent, Karin Krog, Reidar Larsen, Nils Petter Molvær, Jonas Fjeld, Ole Paus og jammen gjenoppstår ikke Dance With a Stranger også. Festivalledelsen legger til at det kan komme flere artister på programmet.

Se programmet her.

Trenger frivillige

Men en ting som festivalen foreløpig ikke har nok av er frivillige som har lyst til å bidra under arrangementet.

– Bare konserten med Stevie Wonder alene krever langt flere funksjonærer enn det som har vært behovet tidligere år. Det er jo en ære å kunne bidra til tidenes jazzfestival i Kongsberg. Dessuten kan vi tilby festivalantrekk, mat og drikke, festivalpass og stemmerett på jazzfestivalens generalforsamling, lokker Kai Gustavsen.