Hopp til innhold

Kongsberg Automotive legger ned anlegg – vil flytte hovedkontoret til Sveits

– Dramatisk, sier Kongsberg-ordfører Kari-Anne Sand (Sp).

Kongsberg Automotive Hvittingfoss

KAN BLI NEDLAGT: Bildelprodusenten Kongsberg Automotive vil legge ned seks anlegg. Kongsberg-ordfører Kari-Anne Sand frykter for fabrikken på Hvittingfoss.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Kongsberg Automotive vil i løpet av tre år flytte hovedkontoret i Kongsberg til Sveits og redusere antallet produksjonsanlegg til 25 fra 31.

«En viktig del av vår planlagte sentralisering er å opprette et operativt hovedkvarter i Sveits», skriver selskapet i en presentasjon som skal legges fram tirsdag.

– Det er en dramatisk nyhet, og det er noe som vi kommer til å følge opp politisk. Jeg har i dag bedt om at vi får et møte med Buskerud-benken, sier ordfører Kari-Anne Sand (Sp) i Kongsberg til NRK.

«Aggressiv forbedringsplan»

Kongsberg Automotive er en av verdens ledende bildelprodusenter og har blant annet BMW, Volvo og Audi på kundelisten. Selskapet, som har tre fabrikker og to kontorer i Norge, har de siste årene slitt med et tøft marked, underskudd og høy gjeld.

De seks fabrikkene som selskapet vil legge ned, ligger hovedsakelig i Europa, melder E24 som først omtalte saken.

Nå varsler altså bildelprodusenten en «aggressiv» plan for å tjene penger. Kongsberg-selskapet vil investere 48 millioner euro, tilsvarende rundt 437 millioner kroner, for å forbedre virksomheten.

Det vil bidra til årlige besparelser på rundt 30 millioner euro, tilsvarende rundt 273 millioner kroner, fra 2020, anslår selskapet.

– Et samfunnsansvar

I Norge har Kongsberg Automotive fabrikk i Hvittingfoss, Raufoss og Rollag. Anlegget i Rollag er vedtatt nedlagt. Hovedkontoret på Kongsberg har 80-90 ansatte.

Kongsberg-ordføreren frykter blant annet for framtiden til fabrikken på Hvittingfoss, som har rundt 140 ansatte. Sand sier hun vil gjøre det hun kan for å hindre utflagging.

– Jeg oppfordrer Kongsberg Automotive til å ta et samfunnsansvar, i den tradisjonen som bedriftene på Kongsberg har for å gjøre. Det er en betydelig arbeidsplass, og det er en betydelig høyteknologisk kompetansebedrift som vi ikke har råd til miste, verken ut av kommunen eller ut av Norge.

Ansatte: – Har ikke fått informasjon

Direktør i Kongsberg Automotive, Henning Jensen, ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

Tillitsvalgt for Fellesforbundet ved Kongsberg Automotive Hvittingfoss, Leif Håvard Strømhaug, sier til Laagendalsposten at de ansatte ikke har blitt informert om planene.

– Vi har fått null info, og det er vi selvfølgelig svært kritiske til, sier han til avisen.