Hopp til innhold

Kongen gratulerer kongen

Fra en konge til en annen konge. Gratulerer med dagen!

Jonas Rønning, alias Kongen, gratulerer Kong Harald med dagen.

Jonas Rønning har mye å takke kong Harald for. På mange vis har egentlig kong Harald, som fyller 80 år 21. februar, sørget for en kongelig karriere for komikeren. For i rundt 15 år har parodien av kongen vært et fast innslag både på standup scenen og i revyer.

Les også: – Kong Haralds periode har vært atskillig mer utfordrende

Pølser og pommes frites

– Første gang vi begynte å tulle med dette var på slutten av forrige årtusen sammen med blant andre Øystein Loven. Vi fant ut at det var litt morsomt og startet med litt parodi av kongen i standup. Så begynte vi med Hønefossrevyen og Håkon og Mette Marit skulle jo da gifte seg. Da passet det fint med en bryllupsplanleggingssketj med kongen, forteller Jonas Rønning før han med kongestemme utbryter:

– Jeg vil ha pølser og pommes frites!

Komikeren har gjort standup for kong Harald tidligere, på hundreårsjubileet for Bergensbanen.

– Den gangen gjorde jeg ikke noe parodi. Sturla Berg Johansen, som er en venn av meg og prinsesse Märtha Louise har vist facebookparodien til henne. Ifølge Berg Johansen så sa prinsessen – Næmen pappa!

Les også: Gratulerer Kongen med 80-års dagen

Stort forbilde

– Kong Harald kan gi rørende taler som kommer fra hjertet og i neste øyeblikk kan han spøke. Slike taler kan sies av hvem som helst, men når kongen sier det kommer det fra hjertet. Han har blitt et stort forbilde for meg, sier Jonas Rønning.

Se bursdagstalen fra kongen til kongen øverst i saken.