Kongen fyrte E6 i gang

Like etter klokken 18 fyrte H.M Kong Harald i gang den nye firefelts motorveien gjennom Østfold.

Kongen åpner E6 i Østfold

På bildet ser vi Kongen fyrer i gang fyrverkeriet mandag kveld. Ved siden av Kongen står samferdselsminister Liv Signe Navarsete og veidirektør Terje Moe Gustavsen.

Foto: NRK

For bilistene blir det først fest når de natt til torsdag kan ta den nye E6-strekningen i bruk. Men med dagens feiring ble den etterlengtede veistrekningen offisielt åpnet.

Se bilder fra åpningen: Åpning av nye E6 gjennom Østfold .

Prominente gjester

Åpningen av E6 gjennom Østfold

Festfyrverkeriet går til vers etter at Kongen har fyrt av ladningen.

Foto: Martin Tangen Smith / NRK

Mange prominente gjester var tilstedet. På bildet ser vi Kongen som fyrer igang fyrverkeriet mandag kveld.

Den nye strekningen går mellom Halden og Råde, og dermed blir det firefelts vei gjennom hele Østfold, opplyser Statens vegvesen.

- Det er en gledens dag for oss i Statens vegvesen å kunne markere ferdigstillelse av den siste delstrekningen Svingenskogen-Åsgård. Når vi setter på trafikken natt til 27. november kan trafikantene ferdes trygt og effektiv på E6 gjennom Østfold, sier prosjektleder i Statens vegvesen Erik Gressløs.

450 gjester

Kongen på E6 åpningen

F.v. Samferdselsminister Liv Signe Navarsete, Kong Harald, vegdirektør Terje Moe Gustavsen og ordfører i Sarpsborg, Jan O. Engsmyr.

Foto: Vigdis Eliassen / NRK

450 gjester er invitert til middag og stor fest i Eidettunnelen, hvor Hans Majestet Kong Harald er hovedgjesten.

Kveldens festmåltid går av stabelen inne i Eidettunnelen. Kokk Josef Schreiner i Råde Selskapsmat forteller at menyen, i likhet med lokaliseringen av måltidet, er noe utradisjonell.

- Det blir ekte østfoldmat. Erter, kjøtt og flesk. Og marsipankake, forteller kokken.

Video nsps_upload_2008_11_24_20_12_38_1849.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Innenfor rammene

Byggingen av de siste 33 kilometerne med firefelts E6 har gått fort. Svingenskogen-Åsgård, inkludert Eidet tunnel og Sandesund bru, er blitt unnagjort på mindre enn tre år.

E6-prosjektet er forsert to ganger underveis og opprinnelig skulle ikke utbyggingen være ferdig før i 2015, opplyser Vegvesenet.

Det er imidlertid ikke bare tidsmessig prosjektet har holdt seg innenfor rammene. Utbyggingen har kostet 4,55 milliarder kroner, og det er 110 millioner mindre enn budsjettert.

E6 gjennom Østfold har vært en vei med mange alvorlige trafikkulykker, særlig møteulykker. Fra 1995 til og med 2005 omkom 71 personer i ulykker på E6 gjennom Østfold.

Les: Snart klart for fest i tunnelen