Kommunen tømte søppel på helligdag

Helligdagsfreden har blitt brutt over hele landet i dag. I Fredrikstad tømte kommunen søppel på Kristi Himmelfartsdag. – Snodig, sier ordføreren.

Søppeltømming på helligdag

I Fredrikstad tømte kommunen søppel på Kristi Himmelfartsdag.

Foto: Stian Georg B. Westin

Ifølge loven er det ikke lov å «forstyrre med utilbørlig larm» på Kristi Himmelfart og andre helligdager. Likevel har folk over hele landet falt for fristelsen til å arbeide litt ekstra.

Politiet i Sør-Øst måtte ty til Twitter for å minne folk om hvilken dag det er i dag:

Laster Twitter-innhold

Tømte søppel midt i kirketida

Stian Georg B. Westin satt på verandaen i Fredrikstad og spiste frokost med familien da kommunens renovasjonsbiler kom og tømte søppelkassene i området.

– Jeg synes dette gir et uheldig signal at man bruker kirketiden på en kristen helligdag på å tømme søppel, sier Westin.

Stian Georg B. Westin

Stian Georg B. Westin synes ikke noe om kommunenes søppeltømming på en rød dag.

Foto: Privat

Kommunen har varslet om tømmingen på sine nettsider, men Westin opplevde hendelsen som støyete på en ellers rolig morgen.

– Det er jo sånn at man prøver å være forsiktig med å jobbe i hagen på en rød dag, og da er det et uheldig signal Fredrikstad kommune sender når de setter sine ansatte til å arbeide, sier Westin, som sitter i planutvalget til kommunen og også er vara til bystyret for Høyre.

– Vi ville få det unnagjort

Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård har svart følgende på tvitringen til Westin:

Laster Twitter-innhold

Kommunen viser til at det er to torsdager på rad som er røde dager. Neste uke er det 17. mai.

– Det er ikke en ønskelig situasjon. Men vi er beordret til å bruke noen av kjøretøyene våre som veisperringer på 17. mai, så da valgte vi å sette inn støtet og få det unnagjort i dag, sier André Svensen, virksomhetsleder renovasjon i Fredrikstad kommune.

Mange klager på anleggsarbeid

Også i resten av landet har det kommet mange klager. Sunnmøringer er kjent for å være gudfryktige folk – men også driftige. Her måtte politiet gripe inn tre ganger i dag.

  • Først ved Myrabakken i Spjelkavik der det ble meldt om støy fra arbeid på en byggeplass. Arbeidet ble stanset da politiet tok kontakt med daglig leder.
  • Deretter kom det klager på et byggearbeid på Moa i Ålesund. Også her ble arbeidet stanset av anleggsansvarlig etter at politiet tok kontakt.
  • Før politiet til slutt tok nok en tur til Moa og fikk roet ned arbeidsstøy på stedet.

På det like gudfryktige Sørlandet måtte politiet til pers:

Laster Twitter-innhold

Sandblåste bru ved kirke

Helt i nord var fire mann i arbeid på den nye brannstasjonen i Alta og flere personer i full sving på det nye FeFo-bygget i Lakselv, skriver iFinnmark.no.

I Larvik var to mann tidlig oppe og arbeidet på Sika-tomta, noe som fikk flere til å reagere, melder Østlands-Posten.

Halden Arbeiderblad skriver om naboer som reagerer på at fire polske arbeidere som arbeider med å sandblåse jernbanebrua på Prestebakke. Avisen påpeker at den lokale kirka ligger bare 100 meter unna arbeidet.

I Porsgrunn reagerte naboer på at feiebilen kom kjørende på Kristi Himmelfartsdag. Til Telemarksavisa sier Porsgrunn kommune at de har lov til å gi dispensasjon fra helligdagsfreden, og at det er gjort for å bli ferdig til 17. mai.