Kommunen i rapport: – Kunne ikke hindret drap

Sarpsborg kommune mener at de ikke kunne ha hindret at en 25 år gammel kvinne ble drept i romjula. Kvinnens ektemann er siktet for drapet.

Politiet jobber på et drapsåsted på Borgenhaugen i Sarpsborg fredag

Store styrker rykket ut til Borgenhaugen i Sarpsborg etter å ha fått melding om at en hardt skadet kvinne i desember 2018. Kvinnen døde kort tid etter at nødetatene kom frem.

Foto: Tobias Nordli

I januar ba Sarpsborg kommune selv om å bli gransket av Fylkesmannen i Oslo og Viken, etter at en 25 år gammel kvinne ble drept på Borgenhaugen i Sarpsborg i romjula i fjor.

Kvinnens ektemann ble pågrepet og siktet for drapet. Parets to mindreårige barn var begge på åstedet da moren ble drept. Mannen er også siktet for grov vold mot et av disse barna.

Årsaken til at kommunen ba om å bli gransket, var et ønske om å ettergå tilbudet de hadde gitt familien, for å undersøke om de hadde fått mangelfull oppfølging i tiden før drapet.

Fungerende rådmann Kirsti Skaug i Sarpsborg kommune

Fungerende rådmann Kirsti Skaug i Sarpsborg kommune sier at tjenestene familien fikk av kommunen var forsvarlige.

Foto: Rune Fredriksen/NRK

Fylkesmannen fant ikke grunnlag for å opprette tilsynssak, og kommunen laget derfor en intern gransking.

Etter å ha gått gjennom tjenestene familien har mottatt, har kommunen konkludert med at de har vært forsvarlige.

– Det er mange tjenester som har vært involvert, og det er mye som har fungert veldig bra, sier konstituert kommunedirektør Kirsti Skaug til NRK.

Kunne ikke hindret drapet

Hun vil ikke kommentere hva kommunen har gjort for familien, utover at det har vært omfattende tjenester fra mange deler av kommunen.

I rapporten skriver de videre at de har funnet enkelte forbedringspunkter knyttet til kompetanse og samhandling.

Kunne kommunen ha gjort noe for at saken ikke skulle få et tragisk utfall?

– Slik som vi konkluderer, så kan vi ikke se at dette kunne vært unngått. Forbedringspunktene vi har funnet har ikke hatt konsekvenser for utfallet av saken, sier Skaug.

Krimtekniker på åstedet på Borgenhaugen i Sarpsborg

Politiet har brukt store ressurser på å etterforske drapet som skjedde i romjula 2018. De regner med å være ferdig med saken i løpet av sommeren.

Foto: Jon Petrusson/NRK

Også siktet for uaktsomt drap på sønnen

Den siktede mannen i 30-årene har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet for drapet på sin egen kone i romjula 2018. Han har hele tiden nektet straffskyld.

Da han ble pågrepet, var han allerede tiltalt for uaktsomt drap på sin fire måneder gamle sønn nesten to år tidligere. Mannen skal ha forlatt sønnen i en badebalje med vann mens han selv gikk til et annet rom i boligen.

Mens han var borte skal sønnen ha fått munnen og nesen under vann og druknet.

De to gjenlevende barna har siden drapet i desember blitt ivaretatt av barnevernstjenesten. I granskningsrapporten skriver kommunen at krisehåndteringen i etterkant av saken, både internt og mot berørte tjenester, medarbeidere og andre har vært bra.

Den drapssiktede mannen skal fremstilles for ny varetektsfengsling torsdag 10. juli. Politiet har tidligere uttalt at de regner med å være ferdig med etterforskningen av drapet i løpet av sommeren.

Ifølge Sarpsborg Arbeiderblad ble mannen like etter påske lagt inn til tvungen rettspsykiatrisk observasjon for å finne ut om han er strafferettslig tilregnelig.