Kommuneansatt siktet for grov korrupsjon

DRAMMEN (NRK): En ansatt i Drammen kommune skal ha mottatt flere hundre tusen kroner i bestikkelser fra utbyggere i nærmere 30 byggesaker. Kvinnen er varetektsfengslet i fire uker.

Kommuneansatt etterforskes for korrupsjon

FENGSLET: Kvinnen som er siktet for grov korrupsjon har vært under politiets etterforskning i tre måneder. Fredag ble hun varetektsfengslet i fire uker.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Fredag måtte kvinnen møte i tingretten i Drammen etter at Øko-teamet i Sør-Øst politidistrikt i Drammen hadde etterforsket saken siden høsten 2015. Det var Drammen kommune som anmeldte kvinnen.

I tingretten nektet kvinnen straffskyld, men ble ikke hørt av dommeren, som også ila henne brev- og besøksforbud, samt medieforbud.

– Det dreier seg om byggetillatelser, sier politiadvokat Hans Lyder Haare ved Øko-teamet i Drammen.

En ansatt i Drammen kommune er siktet for grov korrupsjon.

Skal ha pågått siden 2013

Han bekrefter at kvinnen har behandlet flere titalls byggesaker hvor det er mistanke om korrupsjon ved at utbygger kan ha gitt saksbehandleren en utilbørlig fordel.

Hans Lyder Haare

Politiadvokat Hans Lyder Haare i Sør-Øst politidistrikt, Drammen.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Ut fra anmeldelsen og det vi ser i de konkrete prosjektene, er det åpenbart at mange av disse byggetillatelsen aldri ville blitt gitt, sier Haare til NRK.

Saken strekker seg tilbake til 2013. Gjennom etterforskningen er det kommet frem at kvinnen i flere sammenhenger har mottatt penger fra privatpersoner som ønsket byggetillatelse fra kommunen.

I ett tilfelle dreier det seg om 120.000 kroner fra en navngitt utbygger. I et annet tilfelle har hun mottatt 80.000 kroner.

Mangler totaloversikt

Det er også flere eksempler på mindre beløp i størrelsesorden 5-25.000 kroner som utbyggerne har betalt til den siktede saksbehandleren i Drammen kommune. Noen ganger er pengene betalt kontant, andre ganger i form av overføring til kvinnens konto.

– Det er for tidlig å uttale seg om totalbeløpet. Det er noe vår revisor jobber med. Men vi ser at det i konkrete tilfeller er overført penger fra tiltakshaverne til vedkommende som nå er varetektsfengslet, bekrefter Hans Lyder Haare.

Hvordan har hun gått fram?

– Hun har nok fått disse sakene inn i kommunen på en noe utradisjonell måte. Deretter har hun lagt de inn på nummer og har behandlet dem selv, uten at hennes overordnede har vært informert om dette.

Nekter straffskyld

Advokat Anders Green er kvinnens forsvarer. Han ønsker ikke å kommentere saken på det nåværende tidspunkt.

– Det eneste jeg kan bekrefte, er at jeg er hennes forsvarer, sier han.

Anders Green

Advokat Anders Green er kvinnens forsvarer.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Politiadvokat Haare kan så langt ikke si noe om det er andre kommunalt ansatte involvert i saken, men han utelukker ikke at sakskomplekset kan vokse utover de nærmere 30 byggesakene politiet så langt har undersøkt.

– Vi får se om Drammen kommune finner andre saker i tillegg til de politiet har funnet til nå. Den muligheten ligger i dagen og den må vi undersøke sammen med kommunen.

– Men kvinnen nekter straffskyld?

– Ja, med de bevis vi har i dag, så mener jeg at siktelsen står seg, sier Haare.