Hopp til innhold

Kommentar: Et mysterium

Det pågår en kamp i rettssal M32. To historier kjemper om å være sannheten. Det er lett å tenke at uansett hva som skjedde for 2,5 år siden, er det en grusom tragedie.

Utbrent bil

DRAP ELLER SELVDRAP?: I en utbrent bil på en parkeringsplass i Lier ble Per Gunnar Asheim funnet død i 2013.

Foto: Politiet

Jeg tror så gjerne at de en gang var lykkelige. En ung norsk mann og en polsk kvinne møtte hverandre i Polen for mange år siden, de falt for hverandre og bestemte seg for å flytte til Norge og leve sammen til døden skulle skille dem ad. Og det gjorde den.

For et sted begynte lykken å snu, konfliktene ble flere og voldsommere, og nå sitter hun her – et par benker foran meg i rettssalen – og er tiltalt for drapet på ektemannen.

Den 27. mars 2013 ble Per Gunnar Asheim funnet død i bilen hennes, en BMW kabriolet. En respektert direktør i rederiet Frontline. Det røyk fortsatt av bilen da noen turgåere oppdaget den på en parkeringsplass på Tranby i Lier. Fullstendig utbrent alt sammen.

Taket var borte og bilskroget sto igjen, askegrått og forvrengt. Det var nesten ikke mulig å skjønne at de forkullede restene i passasjersetet var en menneskekropp.

Utbrent bil Tranby

Bilen var helt utbrent da den ble funnet på morgenen 27. mars 2013.

Foto: NRK

Fortsatt er det et mysterium hvordan det hadde skjedd. Hvordan hadde han havnet her i en brennende bil med den verst tenkelige utgangen?

Da saken ble avsluttet i Drammen tingrett i mars i år, var det ikke et krystallklart svar på det. Retten mente bevisene var så ulne at de valgte å frifinne kvinnen for drap.

Nå har ankesaken startet i Borgarting lagmannsrett der er en jury skal avgjøre saken. Ti vanlige mennesker som deg og meg er plukket ut for å avgjøre skyldspørsmålet; Har hun drept ham eller ikke – ja eller nei?

Påtalemyndigheten er sikker i sin sak: Hun kjøpte en kanne, diesel og engangshansker. Hun knuste beroligende tabletter, lurte dem i ham, fikk ham inn i bilen, kjørte den ene kilometeren opp til parkeringsplassen og tente på.

Men også forsvarerne er sikre i sin sak: Han tok sitt eget liv. Han var lei av et ulykkelig ekteskap, konflikter og bråk. Han regisserte sin egen død, fikk det til å se ut som et drap. Ville legge skylden på kona.

Om det er drap eller selvdrap, har de fem barna mistet sin far, og på mange måter også sin mor. De ble en del av historien om et ekteskap som startet lykkelig og endte tragisk.

I november må retten ta en avgjørelse om hvilken historie som skal bli stående igjen som sannheten.