Kommentar: Dugnad i mel og pollen

Når verden går en i mot, er det en fordel å ha tankene andre steder.

Illustrasjonsfoto
Foto: SCANPIX / Scanpix

Ulf Morten Davidsens blogg

Den siste uka har UNESCO vært i mediebildet i Østfold.

FN-organisasjonen som blant annet tar vare på verdensarven er prisverdig foreslått som Gamlebyens velgjører av varaordføreren i Fredrikstad.

Verdensarv i fare

Ulf Morten Davidsen
Foto: NRK

At noe bør gjøres med Gamlebyen er alle enige om. Men utover å snakke om at det, gjøres det ingenting.

Da er det kanskje like greit å rope på noen andre med stor pengesekk, selv om UNESCO har flyttet fokus mot Afrika.

Så sjefen i Opplev Fredrikstad AS, har nok dessverre et godt poeng når hun påpeker at det er fare for at Gamlebyen isteden for å bli en verdensarv, kan risikere å havne på UNESCOS lite ærerike liste over verdensarv i fare.

Det er med andre ord på tide at både varaordføreren, kommunen og vi som holder til i festningsbyen selv må trå til før vi ber andre om hjelp!

Selv er jeg blant de som ofte tenker på at jeg bør gjøre mer for fellesskapet, uten at det blir omgjort i konkrete handlinger. Det er lenge siden speiderens daglige gode gjerninger til glede for andre.

Gjærmorder

Men denne uka har jeg fått tatt litt igjen. Som far til små barn er det alltid mye å gjøre. Som far til små barn som skal avslutte både skoler og andre aktiviteter før sommerferien er det ekstra mye å gjøre på dugnadsfronten.

Så mandag kveld gikk jeg til med gjærbakst til skoleavslutningen dagen etter. Ikke har jeg greie på baking. Derfor visste jeg lite om at det tar tid å se en deig heve.

Nå skjønner jeg at det er omtrent like underholdende som å se maling tørke. Ikke visste jeg at gjær dør av varme heller.

Så som gjærmorder uten hevet deig var jeg ferdig med første dugnadskveld kl. 0300 natt til tirsdag, og kringla var på ingen måte slik den var sist jeg smakte den.

Det mente heller ingen andre i familien, men siden man på skoleavslutninger som regel høflig spiser det man tar til seg, gikk det greit unna med nyoppfinningen.

Ufrivillig rideklubb-medlem

Tirsdag var det skoleavslutning, med litt mer dugnadsinnsats for å få bord og stoler på plass, og samme dag ble jeg gjort oppmerksom på at jeg er medlem av en rideklubb, noe som er rart siden jeg ikke liker hester.

Men fordi datteren min både rir og liker hester ble jeg gjort oppmerksom på at statusen som familiemedlem har det frynsegodet at det forventes innsats.

Denne gangen som grillkokk under et sprangstevne i morgen. Et felt jeg heldigvis kan mer om enn gjærbakst.

Gresspollenallergi

Onsdag kveld gikk jeg til og klippet gress i barnehagen, også den en duganes innsats til glede for fellesskapet av små og store, og med stort personlig offer siden jeg er gresspollenallergiker.

Og søndag blir det familiedugnad på hytta.

Det betyr at det fortsatt er noen timer igjen av uka til å trå til utenfor studiodøra her i Gamlebyen mens vi venter på UNESCO. For skal vi få noen til å interessere seg, må vi først interessere oss selv!

Så hva med litt fantastisk grillmat på sprangstevne utenfor Gamlebyen i morgen, før vi går - og ikke kjører oss en tur i denne fantastiske gamle byen for å se hva vi kan gjøre i fellesskap?

God helg!