Listhaug lot seg ikke stoppe av partifeller

DRAMMEN (NRK): Innvandrings – og integreringsminister Sylvi Listhaug trosset Drammen Frp, og åpnet tirsdag prosjektet "Internasjonale Drammen".

Åpning av "Internasjonale Drammen"

Sylvi Listhaug omkranset av Kiwi-gründer Tor Kirkeng (fra venstre), fylkesordfører Roger Ryberg (Ap), ordfører Tore Opdal Hansen (H), prest Ivar Flaten, prosjektleder Trond Johansen og Hans Petter Tonum i Drammen Næringslivsforening.

Foto: Anders Nielsen / NRK

For et års tid siden møttes en prest og en næringslivstopp i en by hvor hver fjerde innbygger har innvandrerbakgrunn. De begynte å prate om hvordan dette ikke viste seg i arbeidslivet, og at det kunne være en berikelse å få flere innvandrere ut i arbeid.

Ideen var sådd, og tirsdag skulle prosjektet "Internasjonale Drammen" åpnes. Målet er å få 500 bedrifter i drammensregionen til å ansatte to personer hver med innvandrerbakgrunn innen 2020.

Enslig Frp-er

Tirsdag kom innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til Drammen for å åpne prosjektet.

Jon Helgheim

Drammen Frps leder, Jon Helgheim, møtte ikke opp da Sylvi Listhaug åpnet prosjektet.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Det måtte hun gjøre som enslig Frp-er, for ingen av hennes partifeller i byen møtte opp.

Drammen Frp mener det å ansette tusen personer med innvandrerbakgrunn er forskjellsbehandling, og de boikottet åpningsarrangementet.

Jon Helgheim i Drammen Frp hadde håpet Listhaug gjorde det samme, men innser at ministerposten gjør det vanskelig.

– Hun er statsråd og er i Drammen for å besøke næringslivet, og det har vi ikke noen problemer med. Men vi i Drammen Frp mener dette prosjektet kan bidra til å fortrenge andre arbeidssøkere, og vi vil ikke at kommunen skal støtte prosjektet, sier Helgheim.

Les også

Forholder seg greit til motstanden

Sylvi Listhaug

De som kommer til landet må bidra til å opprettholde velferdssamfunnet, mener innvandrings – og integreringsminister, Sylvi Listhaug (Frp).

Foto: Anders Nielsen / NRK

Listhaug berømmet prosjektet i sin åpningstale, og hun mener det er viktig at hun som landets integreringsminister følger med på ulike tiltak. Hun opplever ikke de lokale partifellenes motstand mot prosjektet som noe problem.

– Frihet for enkeltmennesket er noe av det viktigste for meg, og da gjør de det de mener er riktig, sier Listhaug.

Mange var spente på hvordan Sylvi Listhaug ville ordlegge seg, etter Drammens Frps klare motstand mot prosjektet. En av initiativtakerne bak prosjektet, prest Ivar Flaten, opplevde at statsråden ga uforbeholden støtte.

– Jeg opplevde henne veldig positiv og støttende, både til ideen og gjennomføringen. Hun framsto som Norges inkluderingsminister, synes jeg, og hun gratulerte oss og ønsket oss lykke til, avslutter Flaten.