Hopp til innhold

Kollen-utbygging ute av kontroll

Utbyggingen av nye Holmenkollen skulle koste norske borgere 1, 2 milliarder. Nå ser det ut til at prosjektet kan bli enda dyrere.

Holmenkollen

Faren for kostnadsoverskridelser rundt Holmenkoll-utbyggingen er overhengende.

LES OGSÅ: Slik blir nye Holmenkollen

Idrettsbyråd Anette Wiig Bryn skylder på tidspress.

- Det er en sammensatt årsak. For det første gjennomføres prosjektet under et stort tidspress og det betyr at man må prosjektere underveis - noe som drar betydlige kostnader. Vi har heller ikke hatt noe drahjelp fra finanskrisen i form av gunstige anbud, forklarer idrettsbyråden.

Før jul i fjor måtte bystyret bla opp 280 ekstra Kollen-millioner, slik at prisen på det nye nasjonalanlegget kom opp i 1,2 milliarder kroner.

LES OGSÅ: - Byråden må stilles til ansvar

Kollen sprekker med 500 mill

Kan trenge mer

Til tross for dette, kan prosjektet måtte trenge mer penger.

Det viser en ny usikkerhetsanalyse fra prosjektledelsen, det innleide selskapet Terramar.

Den sier blant annet at med unntak av noen entrepriser, har prosjektets konstadsanslag vist seg å være for optimistiske.

Til gjennomgang

Wiig Bryn avventer nå en uavhengig gjennomgang av usikkerhetsanalysen før hun kan si hvor store overskridelsene eventuelt blir.

- Nå har vi sendt analysen til ny vurdering for å se om det som står der er riktig og vi vil komme tilbake med svar når den uavhengige gjennomgangen foreligger.

Hvor mye kan prosjektet sprekke med?

- Det er det for tidlig å si noe om. Nå jobber vi med å styrke prosjektledelsen slik at budsjettet ikke sprekker. Vi vil sette inn alt inn på holde rammen på 1, 2 milliarder samtidig som kvaliteten på prosjektet skal opprettholdes.

Dere styrker prosjektet ved å sette ned en byggekomite. Hvorfor har ikke det blitt gjort før?

- Vi var i ferd med å gjøre det da vi startet opp med prosjektet. Det var vanskelig å få tak folk fordi de aller fleste som er kvalifiserte for den type arbeid var opptatt andre steder. Nå er situasjonen en annen, og vi har fått en meget dyktig leder av byggekomiteen, sier Wiig Bryn.

Holte

Mannen hun snakker om er en av nestorene innen ledelse av store byggeprosjekter, Eilif Holte.

Han ledet også byggekomitéen for nye Bislett stadion.

Blant det som nå vurderes, er å strippe prosjektet for elemeter som ifølge et ferskt notat til bystyret ikke vil ha betydning for det idrettslige og den arkitektoniske kvaliteten.

- Ferdig om et år

Idrettsbyråden lover at anlegget står ferdig til prøve-VM om et snaut år, med unntak av den nye Midstubakken, som uansett ikke skal brukes da.

- Både Storbakken og Langrennsarenaen skal stå ferdig til prøve-VM i 2010.

Har byrådet hatt for dårlig styring med prosjektet?

- Nei, det har vi ikke hatt. Nettopp derfor har vi kunnet avdekke disse forholdene raskt og sette inn tiltak for å rette opp dette og sørge for at prosjektet kommer i gang, sier Wiig Bryn.