Kolberg krever «Viken-svar» fra Siv Jensen

Ap-veteranen mener Fremskrittspartiet taler med to tunger i regionsaken. Krever en avklaring på hva som er partiets standpunkt om regionreformen.

Martin Kolberg sitter i studio i Politisk kvarter

– Vi kan ikke akseptere at et parti mener én ting i Stortinget og noe helt annet på lokalt nivå i en sånn sak, sier Martin Kolberg.

Foto: NRK

– Det er en veldig spesiell situasjon at Fremskrittspartiet er med på et slikt forslag uten videre, sier Martin Kolberg (Ap) til NRK.

Forslaget han sikter til kommer i den største av de nye regionene. Viken.

Der brygger det opp til omkamp om sammenslåingen av Akershus, Østfold og Buskerud, og med på planene om at fellesnemnda i Viken må legge planene på is, er nettopp lokallaget til Fremskrittspartiet i både Østfold og Akershus.

– Det reiser den problemstillingen at nå må Siv Jensen komme til Stortinget og avklare om det er et nytt flertall i Stortinget knyttet til Viken og regionsreformen, sier Kolberg.

Laster kart, vennligst vent...

Mange i nye region Viken har vært skeptiske til regionen som vil få 1,2 millioner innbyggere. En av grunnene er at Oslo er utelatt.

– Vi kan ikke akseptere at et parti mener én ting i Stortinget og noe helt annet på lokalt nivå i en sånn sak, forklarer Kolberg.

Viken kan bli lagt på is

Tirsdag ble det kjent at Sp, SV og Frp kommer til å fremme forslag i fellesnemnda i neste uke, om å legge hele fellesnemnda i Viken på is.

– Hvis Arbeiderpartiet i Østfold, Akershus og Buskerud klarer å slutte rekkene, da er en naturlig følge av det at deres 11 stemmer støtter vårt forslag. Da er vi 18 stemmer og da klarer vi å stoppe videre arbeid i Viken inntil Stortinget har bestemt noe annet, sier Johan Edvard Grimstad fra Senterpartiet i Østfold.

Akershus + Østfold + Buskerud + Vestfold = Viken

Buskeruds Roger Ryberg, Østfolds Ole Haabeth, Akershus´ Anette Solli og Vestfolds Rune Hogsnes var med da navnet Viken ble lansert som en mulig storregion. Senere valgte Vestfold å vende seg mot Telemark.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Men Arbeiderpartiet holder kortene tett til brystet. Fredag møtes de tre lokallagene i sitt arbeidsutvalg. Først da tar de stilling til hva de vil stemme i fellesnemnda.

– Vi har dette til diskusjon i Buskerud Arbeiderparti, men noe endelig standpunkt har vi ikke truffet, sier Kolberg.

Feil rekkefølge

Frp i Troms har i forbindelse med striden om sammenslåing av Troms og Finnmark, uttalt at de «gjerne hadde gjerne sett at Nord-Norge ble én slagkraftig region fremfor denne kvasiløsningen med et sammenslått Troms og Finnmark».

Kolberg ber Frp avklare for Stortinget hva partiet står for i saken.

– Det er jo verken hode eller hale på det som har skjedd. På den måten at man gjennomfører en geografisk inndeling som også er problematisk mange steder, ikke bare i Viken, men mange steder, sier Kolberg.

Frp: – Trenger ikke orientere Stortinget

Det er ikke Frp-leder og finansminister Siv Jensen som svarer i saken, men partiets parlamentariske leder, Hans Andreas Limi, får NRK opplyst av partiets pressekontakter.

Hans Andreas Limi

Frps parlamentariske leder, Hans Andreas Limi.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Limi mener det ikke er behov for at Frp skal orientere Stortinget.

– Fremskrittspartiet har sagt hele tiden at vi står bak vedtaket som Stortinget har gjort, og vi er lojale mot avtalen. Men hvis det blir en ny behandling og et nytt flertall som innebærer at regionreformen ikke gjennomføres, så er vi også komfortable med det, sier han.

Frp har hele tiden vært imot en regionreform, sier Limi.

– Men det ble en del av avtalen som ble inngått, og vi står bak den avtalen så lenge det er et flertall for den.