Knuser Oslos klimakutt-ambisjon

Olje- og energiministeren utsetter fullskala CO2-rensing til 2022. Dermed blir det umulig for Oslo å halvere klimagassutslippene innen 2020.

Avfallsanlegget på Klemetsrud slipper ut en femtedel av all CO2 i Oslo - men det kan det nå bli slutt på. CO2-fangstanlegget som åpnet i dag fjerner 90 prosent av klimagassen

FORNØYDE TESTERE: Det var lutter smil og glede da næringsbyråd Geir Lippestad (Ap), miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) og ordfører Marianne Borgen (SV) åpnet testanlegget på Klemesrud i januar i år. Det kan ta lang tid før et fullskala renseanlegg er på plass.

Heikki Eidsvoll Holmås (SV)

NÅR IKKE MÅLENE: Oslo greier ikke å halvere CO2-utslippene innen 2020 uten fullskala rensning på Klemetsrud, påpeker Heikki Eidsvoll Holmås (SV).

Foto: Olav Juven / NRK

For Oslo betyr utsettelsen at søppelforbrenningsanlegget på Klemetsrud vil fortsette å spy ut CO2 i minst seks år til.

– Tord Lien holder Stortinget for narr. Han har sagt at han skal ha full fremdrift i å få på plass full karbonfangst og -lagring. Nå skaper han mer usikkerhet og skyver dette ut i tid, sier stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås (SV).

Stor CO2-kilde

Søppelforbrenningsanlegget på Klemetsrud står for 20% av Oslos samlede CO2-utslipp.

Anlegget slipper ut like mye CO2 som samtlige oljefyrer i Oslo og nesten like mye som alle personbiler.

Derfor er fullskala CO2-fangst og -lagring ved Klemetsrud-anlegget helt avgjørende for å nå den ambisøse målsetningen om 50 prosent kutt i Oslos klimagassutslipp i 2020.

Klemetsrud er ett av tre industrianlegg som Olje- og energidepartementet har pekt ut som kandidater til full karbonfangst.

De andre er Yaras gjødselfabrikk i Porsgrunn og Norcems sementfabrikk i Brevik.

Ikke hastverk

Olje- og energiminister Tord Lien

IKKE MONGSTAD: Tord Lien (Frp) vil ikke ha noe nytt Mongstad og advarer mot hastverk i karbonfangst-saken.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Norske politikere har som mål å få på plass et fullskala renseanlegg i 2020, men i dag utsatte olje- og energiminister Tord Lien (Frp) innføringen til 2022.

– Jeg mener det er mye viktigere å få til et godt prosjekt enn å haste inn i noe som ikke er ryddig, sier Lien til NTB.

Han viser til det bitre nederlaget statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og den rødgrønne regjeringen gikk på da planene om et renseanlegg for CO2 på Mongstad til slutt ble skrinlagt i 2013.

– Når ikke målene

Frederic Hauge

PARODISK: Det er parodisk å si at man ikke skal ha hastverk når det gjelder karbonfangst og -lagrin i Norge, mener Frederic Hauge

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Dette er en parodi på hvordan vi tenker innovasjon, utvikling og det å ta i bruk teknologi i Norge, sier faglig leder i Bellona, Frederic Hauge.

– Det som absolutt ikke preger debatten og arbeidet med CO2-fangst og lagring er iling. Dette skulle stått ferdig i 2012. Det er bare å gå i gang å bygge.

– En utsettelse betyr at Norge ikke når klimaforliket, konstaterer Hauge.

– Hvis staten ikke stiller opp med finansiering og fremdrift på Klemetsrud, vil ikke Oslo nå sine klimamål, sier Heikki Eidsvoll Holmås.

– Derfor appellerer jeg til regjeringens støttepartier KrF og Venstre om å støtte de rødgrønne partiene i å få plass en raskere fremdrift for Klemetsrud-anlegget, sier han.

– Alle tre må bygges

Ola Elvestuen

IKKE BARE ETT: Både Klemetsrud, Yara og Norcem må få karbonfangst og -lagring, sier Ola Elvestuen (V).

Foto: Jon Olav Nesvold, / NTB scanpix

Leder for Stortingets energi- og miljøkomité, Ola Elvestuen (V), vil se mulighetsstudien som legges frem 4. juli før han mener noe bastant om fremdriften.

– Dette må gjennomføres så raskt som mulig, men med den grundigheten som er nødvendig.

– For Venstre er det viktig at vi ikke stopper ved ett prosjekt, men at alle tre over tid får karbonfangst og -lagring, sier Elvestuen.

Klemetsrud energigjenvinningsanlegg

TJUE PROSENT: Klemetsrud-anlegget slipper årlig ut mellom 223 og 241 000 tonn CO2, ifølge tall fra Oslo kommunes Klima- og energiprogram. Det er 20% av byens CO2-utslipp.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix