Hopp til innhold

Kniv er det mest brukte drapsvåpenet

Siden 2005 har kniv toppet statistikken over våpen som er brukt i drapssaker. Kåre Stølen ved Grønland politistasjon er ikke overrasket.

Kåre Stølen/ Nedre Karl Johans gate

MANGE KNIVER: Her på Kristian Fredriks plass, også kjent som «Plata», kunne Grønland politistasjon tidligere beslaglegge opptil 30 kniver per knivaksjon.

Foto: Su Thet Mon/ Kirsti Haga Honningsøy / NRK

– Vi har jo mye rart på kjøkkenbenken, og det er veldig lett tilgjengelig. Vi ser at mange gjerningspersoner henter drapsvåpen hjemmefra, sier stasjonssjef på Grønland politistasjon Kåre Støland.

Det er et døgn siden en mann ble pågrepet for to knivdrap i Oslo. Senere samme dag ble en 23 år gammel kvinne knivstukket flere ganger i en bolig i Kirkeveien i Oslo, før en mann i slutten av 40-årene ble angrepet og stukket med kniv i Sigurds gate på Tøyen samme kveld.

– Det som skjer nå er litt tilfeldig, men dette er personer som ikke burde hatt kniv, og som er en trussel for oss som vandrer i byen.

Bruker metalldetektor under knivaksjoner

Tall fra politiet viser at det siden 2005 har vært 137 drapssaker hvor kniv er brukt som drapsvåpen. I snitt tilsvarer det 15 knivdrap i året, men fra år 2013 til 2014 har det vært en nedgang fra 19 til 10 knivdrap i året.

– Det er ingen fellesnevner for folk som bruker kniv. Hadde vi hatt det så kunne vi satt i gang tiltak med en gang, sier Stølen.

En kvinne ble knivstukket på Manglerud og erklært død av helsepersonell på stedet.

Politiet ser en trend hvor flere bruker kniver, enn å ty til slagsmål med knyttnever. Det gjør at politiet ofte går med metalldetektor for å avdekke ulovlig besittelse av kniv.

– Før var det ikke pågripelsesgrunn å bære kniv, men nå er det tilfelle. Det gjør samfunnet vårt tryggere, avslutter Stølen.

Store beslag i Oslo

I 2013 beslagla politiet 519 kniver i Oslo. I 2014 var tallet 580, og nå beslaglegger politiet én kniv i uken.

Stølen mener den lave andelen beslag av kniv er et resultat av knivforbudet som ble innført i 2004. Det er veldig mange som bruker kniv for å hevde seg eller beskytte seg, ifølge Stølen.

Bildekombinasjon: Knivdrap på Manglerud og på Grønland i Oslo

Onsdag morgen ble to personer knivdrept – en kvinne på Manglerud og en mann på Grønland. Politiet fikk melding om hendelsene med litt under én times mellomrom. Bildet til venstre er fra Grønland mens bildet til høyre er fra Manglerud.

Foto: TIPS/NTB SCANPIX

– Hver episode har sin foranledning, men hvis man er fysisk underlegen er det lettere å ty til kniv. Og ett stikk holder i massevis, legger politisjefen til.

Vil skjerpe knivreglene

Etter fire alvorlige knivhendelser i Oslo det siste døgnet

Jan Bøhler

MÅ TA ANSVAR: Knivprodusenter er en av de stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) mener bør ta mer ansvar.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

er det nødvendig med en ny tiltaksplan mot bruk av kniv, mener stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap). Han mener et av tiltakene bør være strengere håndheving av forbudet mot å bære kniv på offentlig sted.

– Jeg mener det er altfor få som er klar over at det er forbudt å bære kniv på offentlige steder.

Bøhler (Ap) vil også at produsenter av kniver må ta mer hensyn.

– For eksempel ved å ha færre kniver med spisse ender. Det trenger man sjeldent.