Klatring på grensen

Halden får ny attraksjon i juni. Nå skal folk lokkes opp i tretoppene.

Klatrepark

TRE METER TIL VÆRS? TI METER? Fra midten av juni i år kan du komme høyt til værs i furuskogen utenfor Halden.

Foto: Hallgrim Rogn / DNT

- Vi bygger en klatrepark med tre tretopps klatrebaner, flere spennende zip-lines og power fan. Her vil små og store kunne finne utfordringer og mestring i naturen, sier Randi Brevig Aune.

Hun og mannen Henrik Aune har siden 2011 planlagt klatreparken på sin eiendom Ekås gård like ved E6 i Halden, rundt to kilometer fra svenskegrensen på Svinesund.

- Nå nærmer åpningen seg, og vi er svært spente, sier hun til NRK.no.

Randi Brevig Aune

PLANLAGT SIDEN 2011. - Vi har jobbet med dette prosjektet en god stund, og nå nærmer åpningen av klatreanlegget seg, sier Randi Brevig Aune.

Foto: Privat

Fikk gjennomslag hos Innovasjon Norge

- Ideen til dette fikk vi, da vi besøkte Brimiskogen klatrepark i Vågå, da vi var på ferie. Både min mann og jeg er aktive i skog og mark, og vi ser for oss denne klatreparken som en del av virksomheten på gården her, forteller Randi Brevig Aune.

Innovasjon Norge har støttet planleggingen av "Klatring på grensen" med 155 000 kroner, og nå nærmer siste fase av forberedelsene seg.

- Når våren nå kommer vil byggearbeidene bli intensivert, og målet vårt er å kunne åpne anlegget her den 15. juni i år, sier hun.

Lenge før åpningen i juni på Ekås gård skal publikum kunne få "smaksprøver" av hva klatrepark og zip line dreier seg om. Da er Inspiria i Sarpsborg et naturlig sted å vise seg fram på for små og store.

- Vi har en avtale med Inspiria og Quality Hotel i Sarpsborg, om å få sette opp et "smaksprøveanlegg" på parkeringsplassen der.

Her vil det bli montert zip-line, som skal stå der permanent og en eurojumper, som er fire trampoliner montert i et kvadrat. Da vil folk se hva et slikt klatreanlegg innebærer, forteller Brevig Aune.

Høye opplevelser for alle

Mottoet for klatrepark-gründerne på Ekås gård er "Høye opplevelser for alle". Og høyt skal det bli, for den som ønsker det.

- Vi har flere forskjellige løyper, som er tilpasset alle aldre og fysisk form. Her skal barn fra tre år og oppover kunne boltre seg.

Løypene er inndelt i ulike farger, og man kan selv velge om man vil forsøke seg i en klatreløype, som er tre meter over bakken, eller de sprekeste kan prøve seg på en løype ti meter over bakken, forteller Randi Brevig Aune til NRK.no.

Banene har ulik vansklighetsgrad, og for de minste barna er løypa lagt 0,5 meter over bakken med gjerde og sikring.

Du starter på den letteste og jobber deg oppover til de mer krevende banene.

- Etterhvert som din selvsikkerhet stiger vil hindringer du først så som umulige forseres. Når dagen er omme sitter du igjen med en følelse av at du har flyttet noen grenser. Klatring i tretoppsbaner gir en flott opplevelse og mestringsfølelse, sier hun.

Sikkerhet er satt i høysetet, og de som klatrer er sikret med klatresele og wire.

Klatring på grensen
Foto: Privat

Klatrepark

FOR ALLE ALDRE. Banene har ulik vanskelighetsgrad. Du starter på den letteste og jobber deg oppover til de mer krevende banene.

Foto: Hallgrim Rogn / DNT

Klatring for alle

Klatreparken på Ekås gård foregår i skogsområder utenfor Halden med virkelig høye trær. Det er i hugstmodne furutrær anlegget skal bygges.

- Vi satser på å kunne gi folk opplevelser her fra april til oktober hvert år, sier Brevig Aune.

Initiativtakerne håper også på å kunne skape arrangementer for grupper og skoler. Anlegget vil være åpent i alle skoleferier.

- Vi har hatt kontakt med hoteller i regionen, og vårt inntrykk er at de ser frem til å kunne tilby en ny type aktivitet her i Østfold, sier Randi Brevig Aune.

Birgit Skarstein og Kristian Kjelling

PARKENS BESKYTTER. Birgit Skarstein fra 'Ingen grenser' er klatreparkens beskytter. Her ankommer hun årets idrettsgalla sammen med håndballspilleren Kristian Kjelling.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Deler av "Klatring på grensen"- løypene tilpasses funksjonshemmede, og Birgit Skarstein "Ingen grenser"-serien med Lars Monsen er parkens beskytter.

Power fan i gårdsomgivelser

Foruten klatring vil besøkende bli tilbud zip-lines, som rett og slett innebærer at de som vil ha seg "en skikkelig luftetur" entrer et punkt i en ende av en wire, mens den motsatte enden av wiren er på et lavere punkt.....

- Vi skal bygge et power fan-anlegg her med fritt fall på 13 meter. Vi får et slikt anlegg hit fra England, og det gir deltakerne en fantastisk opplevelse, sier Randi Brevig Aune.

Man kaster seg ut fra power fan - tårnet, og får en følelse av fritt fall, for deretter å kunne sette føttene rolig ned på bakken under seg, når hoppet er over.

Eiendommen Ekås gård kommer til å møte barnefamilier med et levende gårdstun, der sau, høner, alpakka, kaniner og andre dyr blir å finne.

- Vi ønsker å etablere arbeidsplasser her, som et supplement til gårdsnæringen, og nå gleder vi oss til å ta imot folk her, sier Randi Brevig Aune.