Klatrere reddet ned etter krevende redningsaksjon

Tre kvinnelige klatrere som ble sittende fast på fjellet Skogshorn i Hemsedal tirsdag kveld, er reddet ned etter en aksjon som pågikk gjennom natten.

Redningsaksjon etter tre klatrere på Skogshorn

Det ble blant annet vurdert å fire de tre klatrerne opp fra et helikopter, men det var det ikke mulig å gjennomføre.

Foto: Steinar Bleken / Totten Foto

Klokken 20.18 tirsdag kveld meldte politiet i Nordre Buskerud at de jobbet sammen med luftambulanse og Langfjella alpine redningsgruppe for å redde ned de tre klatrerne.

– Det var tre kvinnene, to godt erfarne klatrere og ei med ikke så mye erfaring, som hadde satt seg en rute som var innenfor ferdighetene. De kom litt ut av kurs og kom inn i et mer krevende område, sier politibetjent ved Ål lensmannskontor, Arnstein Skaar, til NRK.

Utfordrende redningsarbeid

Han har hatt en lang og krevende natt som politiets innsatsleder under redningsaksjonen.

– De stod fast og trengte hjelp til å komme ut. Vi fikk inn folk fra den alpine fjellredningsgruppa som vi fikk flydd opp på toppen av Skogshorn, forteller Skaar.

Redningsaksjon etter tre klatrere på Skogshorn

Folk fra den alpine redningsgruppen tok seg ned til klatrerne og hjalp til med å få firt dem ned til bakken.

Foto: Steinar Bleken / Totten Foto

Redningsgruppen ble satt ned over klatrerne. Klokken 0.45 opplyste politiet på Twitter at redningsmannskapene hadde kommet seg ned til klatrerne og hadde begynt nedfiringen fra fjellhyllen der de satt fast.

– Det var en krevende oppgave. Mørket kom på og akkurat der de var så var det en del utfordringer for redningsmannskapene med å komme til, forklarer Skaar.

Mørkt og kaldt

Ved 5-tiden onsdag morgen opplyser politiet til NRK at klatrerne er trygt nede fra fjellet. Redningsaksjonen, som pågikk det meste av natten, beskrives som svært utfordrende.

– Fjellredningsgruppa fikk etter hvert kontakt med dem og fikk firet dem ned til bakkenivå slik at de kunne ta seg ut av området til fots, sier Skaar.

– Det var mørkt og vanskelig å se. Det var for så vidt inne i et lite juv, der lyset ikke kom inn like tidlig, selv om det begynte å lysne. Det var rundt 2–3 varmegrader, sier Skaar om de krevende forholdene.

Skogshorn

Skogshorn er et populært mål for både gående og klatrende.

Foto: Sandra Lappegard / Den Norske Turistforening

I god form

Seks personer fra den alpine redningsgruppa deltok i aksjonen, mens syv personer fra Røde Kors fungerte som bakkemannskaper.

– De var i god fysisk form og gikk for egen maskin fra der de ble tatt ned. De var i god form og fatning alle sammen, avslutter Skaar.

Skogshorn rager 1.728 meter over havet og ligger i Hemsedal kommune. Fjellet er et populært mål for både fotturister og klatrere.