Hopp til innhold

Klassiske perler i parken

Finn frem grill, pledd, mat og drikke, og ta turen til det unike atriumet på Sagene. For sjette gang entrer Oslo-Filharmonien podiet på Myraløkka, men gratiskonserten kan du også se her på nett eller på NRK2 klokken 15.00

Sommerkonserten med Oslo-Filharmonien på Sagene er i ferd med å bli en av forsommerens store folkefester i hovedstaden. Tine Thing Helset, trompet, er konferansier og Sonoko Miriam Welde er fiolinist. Orkesteret byr på kjent og kjær musikk av bl.a Sjostakovitsj, Tsjaikoviskij og Piazzolla. Dirigent er Johannes Gustavsson.

Her kan du snart se opptaket av sommerkonserten med Oslo-Filharmonien fra Myraløkka.

– Det er fryktelig stas og et av årets desiderte høydepunkt sier slagverker Heming Valebjørg.

– Men å ta med slagverket ut i naturen er en utfordring. Når vi spiller inne så har vi kalveskinn på våre trommer og pauker, men det er fryktelig trøblete ute, spesielt så nært elva som det er ved Myraløkka. Så da må vi stort sett ha på plastskinn hele veien.

Endrer det lyden?

Heming Valebjørg

Heming Valebjørg i Oslo-Filharmonien er klar til konserten.

Foto: Hallgeir Braastad

– Ja det gjør det, og så er vi vant til å spille på naturskinn og da endrer det også litt følelsen av å spille på det. Men vi får det til å låte minst like bra.

De er så mange som sju slagverkere på denne produksjonen. De spiller på alt fra en 200 kilos kirkeklokke, xylofon, klokkespill, symbaler, stortromme, skarptrommer, pauker.

– Vi har også en svær tamtam eller gong gong som mange vil kalle det, sier Valebjørg.

Er det ekstra gøy å være slagverker da?

Det er alltid gøy å være slagverker!

Naturlig atrium

Mellom 10.000 og 15.000 har de siste årene tatt turen til sommerkonserten som Sagene bydel arrangerer. Konserten som starter klokken 15.00 er gratis, og sendes også på NRK 2 og nett.

Mye folk på Myraløkka

– Det plass overalt og alltid plass til alle som vil komme i dette fantastiske atrium, sier Tine Thing Helseth.

Foto: Arne Raanaas

– Det er jo en unik utescene, et naturlig amfi og et perfekt sted å spille konserter, sier Tine Thing Helseth som er konferansier og trompetsolist for anledningen.

Det skålformede terrenget fikk sin form på 1800-tallet, da et teglverk i nærheten hentet leire fra området til bruk i produksjon av teglstein.

Da leiren var oppbrukt og teglverket ble lagt ned rundt år 1900, ble løkka et friområde for aking om vinteren og utflukter om sommeren, men egner seg også perfekt som konsertscene.

– Et enormt kick

– Denne konserten er unik, for her har man plukket ut bruddstykker av større verker og kanskje de aller fineste bitene som man forventer at folk vil like, sier slagverker Heming Valebjørg.

– Så hvis man vil ha en slags innføring i hva som er kjernen av det flotteste repertoaret for orkester så må man komme å nyte det i sola på Myraløkka på søndag.

Hvordan er det å spille for et slikt folkehav ?

– Det er et kick og kjempestas, og en veldig fin avslutning på sesongen for vår del, sier Valebjørg.