Klare for norsk armada

Strömstad kommune innvaderes årlig av norske båtturister. Åtte av ti besøkende i den populære gjestehavna er nordmenn.

Strömstad, Sverige
Foto: Rainer Prang / NRK

- Nå er vi igjen klare til å ta imot den norske "armadaen", sier havnesjef i Strömstad Bengt Rosengren til nettavisen Strömstad Handel.

En topptrimmet gjestehavn med 300 plasser står bedre rustet enn noen gang.

Åtte av ti er nordmenn

- Hele 80 prosent av våre gjester på sommeren er fra Norge, og dette er et tall jeg vet vil øke, sier gjestehavnsjefen.

Hele 28 000 overnattinger var det i gjestehavna i Strömstad i 2005-sesongen.

Det gjør gjestehavna til den aller best besøkte i hele Sverige.

- Vi her i Strømstad er stolte over å være den mest besøkte gjestehavnen i Sverige, og selv om Koster er med i dette regnestykket forteller det om hvilket ”trøkk” det er her gjennom sommersesongen, sier Bengt Rosengren  til Strömstad Handel. 

Gjestehavnsjef i Strömstad, Bengt Rosengren
Foto: Strömstad handel

Legger igjen millioner

Rosengren vet ikke hvor mange millioner båtturister i juni-august legger igjen i Strömstad hver sommer, men regner med at det er et betydelig beløp.

Turismens utredningsinstitut i Sverige har regnet ut at mens besøkende tursiter i Las Vegas legger igjen 82.000 svenske kroner pr. fastboende årlig, er tilsvarende beløp for Strömstad 390.000 kroner.

Økningen har årlig ligget et sted mellom 10 og 20 prosent hvert år, og det har vært en særlig sterk økning i de siste fem årene.

Det bor ikke mer enn 11.500 fastboende i Strömstad.  

Vil utvide sesongen

Gjestehavnsjefen forteller at det ikke er endret i tidligere års konsept for gjestehavna, og at det nå forhandles om bedre utnyttelse av gjestehavna også utenfor de tre hektiske sommermånedene.
- Vi er nå inne i forhandlinger med kommunen, slik at vi kan disponere havnen bedre utenom de tre korte sommermånedene. Det vil bety at vi kan yte bedre service utenom sesongen. Mange benytter seg av sine farkoster stort sett hele året, og det må vi ta hensyn til i en havn som denne, sier han. 

Sommer i gjestehavn
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Tett i tett

Fra og med denne sommeren vil svenske myndigheter innføre strengere regler i gjestehavnene.

Det blir strengere fortøynings- og brannregler, og forbud mot overbelegg er noen av de nye reglene.

Titusener av småbåter besøker hvert år de populære gjestehavnene i blant annet i Strömstad, Tanum, Tjörn, Lysekil og Sotenäs.

Som regel går det bra, men det har mange ganger vært mer hell enn godt gjennomtenkte regler, som har gjort at ikke folk er drept eller at mange småbåter har gått med i voldsomme branner, der de ligger tett i tett.  

Gjestehavnesjef i Strömstad innrømmer at båtene har ligget vel tett, og at  hans havn noen ganger kan sammenlignes med havna i Monte Carlo.

- Den kan nok det, og enkelte ganger kan det sammenlignes med tilstandene i Monte Carlos havn om sommeren. Men publikum er trivelige, og så godt som alt av båtfolk er hjelpsomme mot hverandre. Derfor er det lite som knirker, sier Bengt Rosengren til Strömstad Handel.

Utbyggingsplaner

Båtene blir stadig  større  og det setter ytterligere krav til havnemyndighetene. 

- Vi har våre planer, men det går i første rekke ut på omstrukturere havnen, slik at det kan bli plass til flere. Ellers finnes det planer om en gjestehavn i den nordre delen av havneområdet, sier han.

Mangeårig gjestehavnsjef Bengt Rosengren i Strømstad venter rekordsesong i juni, juli og august 2006. – 80 prosent av vår gjester er nordmenn, sier mannen som bestyrer Sveriges mest besøkte gjestehavn.