Klar for Rally Dakar for 13. gang

Pål Anders Ullevålseter er klar for Rally Dakar 2014 som starter søndag. Det er 13. gang Ullevålseter er med i verdens tøffeste ørkenrally.

dakar

Pål Anders Ullevålseter i er Argentina og forbereder seg til Rally Dakar som starter på søndag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Søndag starter årets Rally Dakar 2014 i Sør-Amerika.

På startstreken står NMK Kongsberg-kjører Pål Anders Ullevålseter.

Årets videotrailer fra Rally Dakar viser motorsykler og biler i høy fart over endeløse sanddyner, grusen spruter rundt hjulene på bratte og svingete veier over fjelloverganger i 4000 meters høyde.

Årets løp går fra Argentina, via Bolivia til Chile. Løpet er nesten 9000 kilometer langt og fordeler seg på 13 etapper.

Starter for 13. gang

I fjor kom Pål Anders Ullevålseter inn på en 16. plass etter å ha kjørt seg bort ved et par anledninger. og nå stiller 45-åringen til start nok en gang.

– Akkurat nå er jeg i Rosario, en by som ligger 30 mil fra Buenos Aires, forteller Ullevålseter på telefon fra Argentina.

– Nå gjør vi forberedelser til i morgen. Det er innsjekk av sykler, de kontrollerer at alt av instrumenter og lys virker, og går igjennom papirer og så videre. Så starter selve løpet på morgenen den 5. januar.

Les også:

  • Trenar til Rally Dakar i den norske fjellheimen
  • Pål Anders Ullevålseter er rekord-tidlig tilbake på sykkelen. Bare en måned etter at han brakk lårbeinet i Quatar-rallyet hadde han sin første kjøretur. NRK var med.

– Blir veldig bløtt

1. januar skrev Ullevålseter på Facebook at han var på utkikk etter solkrem etter å ha bli brent, men nå er kremen kjøpt inn.

– Nå har jeg fått tak i solkrem, men når jeg endelig fikk tak i den så begynte det å regne. Det skal ikke gjøre det her, sier de, men det gjør det. Da blir antakeligvis veldig bløtt i løypa, for litt lenger nord i landet så har det regnet i flere dager. Men det gjør ikke noe, det er likt for alle.

Ullevålseter kjører denne gangen på en gammel og velkjent sykkel. Det er noe annet enn han er vant til.

– Sykkelen er veldig bra. Til vanlig så pleier jeg å ha en ny sykkel til løpene, men nå har jeg en sykkel fra i fjor. Det er en sykkel som jeg kjenner veldig godt fra før, og som jeg er superfornøyd med, så det blir spennende.

Hard konkurranse

Men rallykjøreren venter at konkurransen blir hardere i år enn tidligere.

– Det er utrolig mange gode med her nå, fordi det er mange team som satser mye mer enn før. Honda har for eksempel fem sjåfører her, de har brukt 300 millioner på satsing mot dette for 5 stykker. Så det er litt andre tider, men det er bra for sporten.

I april brakk Ullevålseter lårhalsen i et fall på en etappe under VM-runden i ørkenrallyet i Qatar. Men nå føler han at kroppen begynner å bli bra igjen.

– Jeg tror jeg er helt bra igjen, men det blir nok litt tungt rent fysisk for muskulaturen. Det er en veldig stor påkjenning, for det er litt lenge siden jeg har vært gjennom noe sånt som dette. Det er veldig lett at en sånn krasj henger i litt. Men jeg tror at når jeg får et par dager her så går det bra.

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet.

pål

Pål Anders Ullevålseter på sykehuset i Doha, etter lårhalsbruddet i Qatar i fjor.

Foto: Håkon Bjercke

Fornøyd med topp ti

For selve løpet har han en klar målsetting, men noe strategi har han ikke enda.

– Jeg vet ikke, det er veldig vanskelig. Men jeg har jo mange topp ti plasseringer fra før, og kommer jeg inn blant de ti beste nå så blir jeg superfornøyd.

Dette er 13. gang 45-åringen er med i rallyet, og han har en sølvmedalje fra 2010 som sin beste plassering. Nå innrømmer han selv at han beveger seg i kategorien veteran.

– Jeg er nok det nå altså, det er ikke mange blant de 20 beste som har kjørt noe mer i hvert fall. Det kan jo være litt fordel med tanke på rutine og sånne ting.

Høsten 2013 deltok Ullevålseter i kjendiskonkurransen Skal vi danse på TV 2. Selv om ikke dansen kan hjelpe på kjøringen, har det i alle fall hjulpet på nervene.

– Jeg kommer aldri til å bli nervøs mer, jeg var jo med på Skal vi danse, og da var jeg nervøs. Men etter det så blir jeg ikke nervøs mer, så det tror jeg går veldig fint, sier Ullevålseter.