Hopp til innhold

Frykter nazi-monument blir valfartssted for nynazister

– Vi må unngå at dette blir et samlingssted for nynazister, sier professor. Han er en av flere som reagerer på at et nazi-monument i Ekebergskogen kan bli pusset opp.

Deler av en nazistisk æreskirkegård skal pusses opp på Ekeberg, som en del av skulpturparken til Christian Ringnes. En historieprofessor frykter at dette vil bli et tilholdssted for nynazister.

Se hvordan det ser ut i området der monumentet for den tyske krigskirkegården sto under krigen. Bildet er hentet fra Norsk Filmrevy 1945 og 1947.

Historiker Øystein Sørensen

Historiker Øystein Sørensen vil ha debatt rundt restaurering av et nazi-monument i Ekebergskogen.

Foto: Sissel Drevsjø/Universitetet i Oslo

Christian Ringnes har møtt motstand etter at han ønsker å bygge en trapp på stedet der det under andre verdenskrig lå en æreskirkegård for falne, tyske soldater.

Stedet ligger innenfor området der den nye skulpturparken skal etableres.

I dag er det bare rester igjen av monumentet, som ble ødelagt i 1946.

– Kan bli kultsenter

– Jeg antar at Christian Ringnes og alle andre vil være enige om at dette kan bli et kultsenter for nynazister, sier historieprofessor Øystein Sørensen ved Universitet i Oslo.

Han er en av 22 professorer, i hovedsak fra Universitet i Oslo, som i midten av januar stilte seg bak et opprop mot skulpturparken, skriver Vårt Land.

I oppropet blir restaurering av krigsminnet nevnt som ett av flere punkt professorene reagerer på.

I et svar på innsigelsene svarer Miljøverdepartementet at de ikke ser grunn til å gripe inn i saken.

Vil ha debatt

Ina Johannesen, administerende direktør for Ekeberg Skulpturpark

Administrerende direktør for Ekeberg Skulpturpark, Ina Johannesen.

Foto: Mats Sparby / NRK

Sørensen etterlyser nå en debatt om hvorvidt et monument som bevisst ble ødelagt etter andre verdenskrig bør bygges opp igjen.

– En ting er å ta vare på monumenter som står der fra før, men når det gjelder ting som bevisst er ødelagt, synes jeg ikke det bare er å bygge det oppigjen, uten en bred debatt, sier han.

Leder for Ekeberg Skulpturpark, Ina Johannesen, ønsker ikke at noen skal bli støtt av prosjektet og forteller at de har diskutert muligheten for at plassen kan bli et samlingssted for nynazister.

– Det skal ikke etableres som det var under krigen, og det skal ikke være noen symboler eller noe slikt. Det blir en veldig abstrakt del av et parkanlegg, sier hun.

Unaturlig å kutte ut andre verdenskrig

Byantikvar i Oslo Janne Wilberg tror heller ikke at stedet vil bli et samlingssted for nynazister, fordi det er for mye aktivetet i området.

– Her lufter folk hunden og barnehagene kommer hit hver dag. Jeg tror den sosiale kontrollen vil være så sterk at vi ikke får et slikt samlingssted, sier hun til NRK.

Når man skal ta vare på resten av historien i det området kulturparken skal favne, mener byantikvaren det er unaturlig å kutte ut andre verdenskrig.

– Man skal formidle 5000 års historie fra dette stedet, så det blir veldig ukorrekt hvis man skal glemme andre verdenskrig, sier Wilberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ekebergåsen

Slik ser det ut i dag, der monumentet ved krigskirkegården sto under andre verdenskrig. Det er her Christian Ringnes ønsker å bygge en trapp for å markere historien til stedet.

Foto: Mats Sparby / NRK

Ble fjernet i nattens mulm og mørke

Byantikvar Janne Wilberg ved Halléngården på Grünerløkka

Byantikvar Janne Wilberg.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Wilberg forteller at krigskirkegården ble ødelagt i 1946, og de døde ble lagt i en massegrav på Alfaset midt på natten.

Etter det ble minnesmerke ødelagt, delvis bevisst og delvis av tidens tann.

– Det man skal gjøre er å etablere et trappeløp, slik at man kan skjønne at det har vært en historie på dette stedet.

Byantikvaren sier hun forstår at minnesmerket kan vekke negative følelser og reaksjoner, men mener det ikke er god nok grunn til å la være å markere stedet.

Hun påpeker at en del av demokratiet er å ta vare på historien gjennom alle tider, ikke bare seierherrens og de rikes historie.