Hopp til innhold

Muslimsk skolesøknad kan havne hos regjeringen

Skolebyråd Anniken Hauglie (H) klager på Utdanningsdirektoratets vedtak om å si ja til en muslimsk barne- og ungdomsskole i Oslo.

Torbjørn Røe Isaksen

KLAGE FRA HØYRE-BYRÅDET: Om Utdanningsdirektoratet velger å opprettholde sitt ja til skolesøknaden, havner klagen automatisk på bordet til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Klagen fra Høyre-byrådet i Oslo kan havne på pulten til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Jeg kommer til å sende inn en klage til Utdanningsdirektoratet på godkjenningen av søknaden fra Mødre for muslimsk grunnskole, sier skolebyråd i Oslo Anniken Hauglie til Aftenposten.

– Her vil jeg vektlegge at det er det samme organisatoriske miljø som har søkt om å starte skolen som i 2001-2004 drev Urtehagen-skolen som kollapset.

Urtehagen er den eneste muslimske grunnskolen som har vært i drift i Norge. Da skolen ble lagt ned måtte Oslo kommune ifølge Hauglie finne skoleplass til 90 elever da skolen ble lagt ned midt i skoleåret 2004.

Mandag ble det kjent at Utdanningsdirektoratet har godkjent søknaden fra «Mødre for muslimsk grunnskole». Den nye skolen skal etter planen ha 200 elever og ligge et sted øst i hovedstaden.

Anniken Hauglie

VIL IKKE HA MUSLIMSK SKOLE: Skolebyråd Anniken Hauglie, er ikke positiv til oppstart av muslimsk skole i Oslo.

Foto: Oslo Høyre

Om Utdanningsdirektoratet velger å opprettholde sitt ja til skolesøknaden, havner klagen automatisk på bordet til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Flere partier skeptiske

Også Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet i Oslo har tidligere denne uken varslet at de vil klage inn godkjenningen.

I 2009 sa flere partier nei til en muslimsk skole i Oslo. Den gang fikk Arbeiderpartiet flertall for sitt syn i Oslo bystyre.

Varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) tror på nei-flertall i bystyret igjen.

– Vi tar et initiativ til å samtale med de andre partiene, og vi har et godt håp om at et flertall i Oslo bystyre vil stå bak en slik klage, sier Rieber-Mohn til NRK.

Fristen for å klage på Utdanningsdirektoratets vedtak er tre uker.

Se video: Oslo kommune er kritisk til opprettelse av ny skole.

Oslo kan få en muslimsk barne- og ungdomsskole til høsten, etter at utdanningsdirektoratet nylig godkjente en slik søknad. Oslo kommune er kritisk til planene.

ADVARER: Urtehagen skole ble lagt ned i 2004 etter uro og kritikk fra Fylkesmannen. Oslo kommune er kritisk til opprettelse av ny skole.