Hopp til innhold

Kjøpesenter med bibliotekfilial?

– Over 70 prosent av publikumsarealet i det nye hovedbiblioteket kan bli leid ut, hevder Venstre. – Bare tull, svarer byrådet.

Deichman: Sett fra Operaen om kvelden

HVOR MYE BIBLIOTEK BLIR DET I BIBLIOTEKET? Byrådet og opposjonen er uenige om konsekvensene av å leie ut 7 500 kvadratmeter i det nye hovedbiblioteket.

Foto: Lund Hagem og Atelier Oslo

Opposisjonen og byrådet benyttet spørretimen i dagens bystyremøte til å slå hverandre i hodet med tall og kvadratmeterbegreper for nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika.

Venstres Espen Ophaug viste til byrådets beslutning om å gå videre med prosjektet tross kostnadsoverskridelser og forsinkelser, men å leie ut inntil 7 500 kvadratmeter for å få inn mer i leieinntekter.

Dette er ifølge byrådet nær 40% av bruttoarealet i Deichman.

Espen Ophaug

KJØPESENTER MED BIBLIOTEKFILIAL: Espen Ophaug (V) frykter at det nye hovedbiblioteket ikke blir særlig større enn det gamle.

Foto: Oslo Venstre

– 71,43 prosent kan leies ut

– Men det er vel ikke tekniske rom og lagerplass man skal leie ut? Publikumsarealet i biblioteket er ifølge rom- og funksjonsprogrammet 10 500 kvadratmeter, og i så fall kan 71,43 prosent av biblioteket bli leid ut.

– Da vil det nye biblioteket bare få 600 kvadratmeter mer publikumsareal enn dagens hovedbibliotek på Hammersborg,

– Det blir mer et kjøpesenter med bibliotekfilial enn et fremtidsrettet hovedbibliotek, slo Espen Ophaug fast og ville ha svar på hvilke bibliotekfunksjoner som i så fall vil bli kuttet.

Avviser tallene

– I stedet for å leke med tall og hypoteser bør vi forholde oss til de faktiske forhold, svarte kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

Hun viste til at det er inntil 7.500 brutto kvadratmeter som skal leies ut, og det til leietakere som støtter opp under bibliotekets formål.

– Venstres tall kan jeg avkrefte her og nå. Det blir mye større økning i publikumsarelet enn 600 kvadratmeter. Dessuten vil mye mer av samlingen bli tilgjengelig, fortsatte kulturbyråden.

Pressekonferanse om Deichmanske

AVVISER VENSTRES TALL: Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) avviser Venstres bibliotekberegninger. Her sammen med Raymond Johansen og Geir Lippestad på Deichman-pressekonferansen sist onsdag.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

20% kommersielt

Rødts Bjørnar Moxnes ilte støttende til og viste til at hans parti så sent som i finanskomitéen i går fikk byrådspartiene med seg på at bare 20% av arealet skal kunne leies ut til kommersielle formål.

Tidligere kulturbyråd Hallstein Bjercke lurte på hva byrådet egentlig har tenkt å leie ut.

– Er det lager, tekniske rom eller kanskje den store takhøyden eller de tykke veggene? undret Bjercke seg.

Høyres Øystein Sundelin spurte om hele prosessen er et uttrykk for at det nye byrådet har lavere ambisjoner for det nye hovedbiblioteket enn det forrige.

– Nei, tvert imot. Denne prosessen er et uttrykk for byrådet ønsker å bygge et nytt, bedre og fremtidsrettet bibliotek som er økonomisk bærekraftig, slo kulturbyråd Rina Mariann Hansen fast.