Hopp til innhold

Kjendiser føler seg lurt av luksusbilselger

En rekke norske kjendiser fra idretts- og underholdningsverdenen skal ha inngått lukrative avtaler om å kjøre luksusbiler tilnærmet gratis. Avtalene gikk ut på at kjendisene kunne levere tilbake bilene og få så godt som hele kjøpesummen tilbake. Men når de nå kommer for å levere tilbake bilene, er bilselgeren borte.

Tommy Steine mener han er lurt av en bilforhandler. – Jeg kommer til å gå på en enorm smell, sier han.

Et tjuetall norske kjendiser fra idretts- og underholdningsverdenen, samt flere finanstopper, står på kundelisten til luksusbilselgeren Geir Bråthen fra Drammen. Han er hjernen bak bilforretningen Auto-Forum, og fikk flere kjendiser til å profilere bilene i tv-programmer, musikkvideoer og show.

Flere av kjøperne ønsker nå å kvitte seg med luksusbilene, men butikken er stengt, og bilselgeren er borte. NRK kjenner til at han har skaffet seg livvakt for å beskytte seg mot misfornøyde kunder.

Gunstige gjenkjøpsavtaler

Sentralt i saken står luksusbiler i millionklassen: Porsche, Ferrari og Lamborghini. Flere av bilene er solgt for opp mot to millioner kroner hver.

Bilselgeren tilbyr kunden et avdragsfritt lån, og for noen få tusenlapper i måneden kan kjendisene kjøre rundt i luksusbiler. Etter noen måneder og avtalte kjørte kilometer, leveres bilen tilbake til butikken – og så godt som hele kjøpesummen betales tilbake.

Gjenkjøpsavtale

Komiker Tommy Steine hadde en skriftlig gjenkjøpsavtale med Auto-Forum.

– Jeg fikk en skriftlig gjenkjøpsavtale på at jeg kunne kjøre en bil i seks måneder, og så skulle Auto-Forum kjøpe den tilbake til samme pris. Bråthen sa jeg var den eneste som fikk en så gunstig avtale, men i ettertid har jeg skjønt at han ga det til flere, sier Tommy Steine.

Det var i 2011 at Steine kjøpte sin første bil av Auto-Forum etter å ha blitt tipset av en kamerat. Ifølge ham selv dro han i utgangspunktet til Drammen for å få hjelp til å selge to biler, men lot seg friste av gode avtaler om å kjøpe dyre biler billig.

Auto-Forum

Auto-Forum leide lokaler på Åssiden i Drammen, men ble kastet ut da de ikke betalte husleie.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Jeg sa at jeg var interessert i enkle, små, eldre biler, men Bråthen syntes det var helt feil og mente at jeg, når jeg skulle reise rundt med Komikameratene og sånt, måtte jo ha ordentlig biler, sier Steine.

Ryktene om butikken med de gode avtalene spredde seg raskt i kjendismiljøet. NRK har snakket med flere kjendiser som bekrefter historien, men som ikke ønsker å stå frem.

– Det var ofte kjendiser innom butikken, og det var alltid daglig leder som tok seg av de kundene, sier en tidligere ansatt på Auto-Forum.

Det hele begynte i Drammen høsten 2010. Geir Bråthen kjøpte seg inn i selskapet som siden oppstarten i 2004 hadde omsatt for rundt 20 millioner kroner i året. Da det ble kjent innen idretts- og kjendisverdenen at bilselgeren tilbød fristende avtaler, eksploderte omsetningen i Auto-Forum. Fra 2010 til 2011 steg den fra 24 millioner kroner til 187 millioner kroner. Det tilsvarer en økning på hele 680 prosent.

Driftsresultat Auto Forum

Omsetningen i Auto-Forum økte fra 24 millioner kroner i 2010 til 187 millioner kroner i 2011. Som grafikken viser, gikk driftsresultatet også rett til værs.

Promoteringsavtale

Ifølge Tommy Steine fant han og Bråthen tonen, og de inngikk en avtale om at Steine skulle promotere Auto-Forum. Honoraret var blant annet gunstige bilavtaler, opplyser Steine. Auto-Forum betalte blant annet rentene på et av Steines billån.

– Han fortalte meg at de hadde omsatt biler for 140 millioner frem til juni i 2011, at det var mange av de store selskapene som ville prøve å kjøpe ham opp, og at det ikke bare var meg med kjent ansikt som handlet bil der – jeg fikk jo møte mange av dem etter hvert, sier Steine.

– Burde du ikke skjønt at disse avtalene var for gode til å være sanne?

Tommy Steine

Tommy Steine er en av flere kjendiser som føler seg lurt av luksusbilselgeren Geir Bråthen fra Drammen. Denne Ferrarien er registert på Bråthen.

Foto: Per Håkon Solberg/NRK

– Jeg har vært blåøyd og naiv. Jeg har stolt på helt feil folk. Selv om jeg trodde at jeg tok de forholdsreglene jeg kunne ta, har jeg fått en veldig, veldig kostbar lærepenge nå, sier Steine.

Advokatfullmektig Ole Andreas Thrana representer flere av kjendisene som nå forsøker å komme i kontakt med bilselgeren. Thrana bekrefter at han på vegne av Steine har anmeldt Bråthen for bedrageri.

Bråthens advokat John Christian Elden avviser anklagene.

– Min klient mener at han ikke har lurt noen. Han har forsøkt å etterkomme de avtaler som er inngått, så langt det lar seg gjøre. Han har også økonomiske problemer som så mange andre i dagens samfunn, sier Elden.

Overprisede biler

Trond Brakken i Santander

Trond Brakken i Santander sier at de sa opp avtalen med Auto-Forum i 2011.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Banken Santander Consumer Bank sa opp sitt samarbeid med Auto-Forum etter at de fattet mistanke om at bilene var overpriset.

Ifølge direktør i Santander, Trond Brakken, gjennomførte banken undersøkelser som viste at flere biler som ble solgt hos Auto-Forum hadde steget i verdi sammenlignet med tidligere salg.

– Det er jo ikke vanlig for biler. Normalt har jo de en nedgang i pris over tid, sier Brakken.

– Må ha visst at de lurte oss

NRK har også opplysninger om at det i flere tilfeller er blitt oppgitt en høyere pris på bilen overfor banken enn den som i realiteten er betalt.

På den måten blir den totale bilprisen på papiret høyere enn pengene som faktisk er betalt for den, og det kan dessuten gjøre det mulig for kjøperen å få et høyere lån, samt å få avdragsfrihet i en viss periode. Det kan se ut som vinn-vinn for både kjøper og bilselger: Kjøperen kan få fullfinansiert bilkjøpet gjennom lån og bare betale rentene i den første perioden, og butikkens omsetning er på papiret høyere enn de faktiske pengene i kassa.

Ulovlig, sier Brakken.

Lånekontrakt hos Santander

Eksempel på en lånekontrakt tilhørende en av Auto-Forums kunder.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Vi sitter da med gale opplysninger når det gjelder forutsetningene for lånet og er blitt forledet av kunden, sier han.

Brakken vil ikke kommentere enkeltkunder, men sier at alle lånene banken har innvilget til kjøp av bil hos Auto-Forum, er signert av den enkelte kunde.

– Må de som har signert disse lånekontraktene, ha visst at de oppga feil kjøpssum til dere?

– Ja, etter min mening må de ha visst det. Det står tydelig hva som er den totale kjøpsprisen, hva egenkapitalen er, og hva det resterende lånebeløpet da er. Har de underskrevet på en lånekontrakt med en egenkapital de ikke har betalt, må de ha visst at de lurte oss, sier Brakken.

Steine sier at det på kontrakten han underskrev, ble satt opp en fiktiv egenkapital.

– Jeg påpekte at jeg ikke hadde den egenkapitalen, men da ble jeg bare beroliget av både Bråthen og en ansatt i Santander med at det var i orden, og at de kunne ta de pengene fra biler de skulle selge for meg. Var ikke det riktig, er jeg i så fall blitt lurt på det punktet også, sier Steine.

Brakken sier til NRK at han er kjent med at det er rettet anklager mot én navngitt medarbeider i Santander som skal ha vært i nær kundekontakt med dem som har tatt opp lån knyttet til kjøp hos Auto-Forum.

– Vi er kjent med påstandene, men vi har ingen grunn til å mistenke at noen av våre ansatte har bidratt til misligheter vedrørende dette, sier Brakken.

Advokat John Christian Elden sier til NRK at klienten avviser at han har gjort noe galt.

John Christian Elden

Advokat John Christian Elden representerer Geir Bråthen.

– Bråthen har tatt Sandanders oppsigelse til etterretning, og er ikke kjent med noen særskilt begrunnelse for det. Han bestrider at det har funnet sted noe galt i forbindelse med salg som han er kjent med, sier Elden.

Flere anmeldelser

For Tommy Steine har guttedrømmen om fine, dyre biler blitt til et mareritt. Han har utgifter på lån på tre biler til rundt 40.000 kroner. Men han har sluttet å betale ned på lånene, fordi han mener at bilselgeren skal ta regninga.

– Mest sannsynlig må jeg selge hytta for å kunne få dekket de store tapene jeg har. Den siste tiden har vært blant de verste i livet mitt, sier Steine.

Politiet i Søndre Buskerud politidistrikt bekrefter overfor NRK.no at de har mottatt flere anmelder for ulike forhold mot bilselgeren. De ønsker ikke å kommentere saken ytterligere av hensyn til etterforskningen.

Advokat Elden kan ikke svare på om det er drift i Auto-Forum i dag. NRK vet at Bråthen har flere luksusbiler til salgs på finn.no under et annet firmanavn.

Fredag ble det begjært tvangsoppløsning i Auto-Forum AS på grunn ulovlig styresammensetning. I desember i 2012 fikk selskapet også varsel om tvangsoppløsning fordi det manglet revisor.