Apenes kjemper fortsatt mot datalagringsdirektivet

Tidligere direktør for Datatilsynet, Georg Apenes, starter kronerulling til rettssak mot datalagringsdirektivet.

Georg Apenes

Georg Apenes er kjent som en innbitt motstander av datalagringsdirektivet.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Apenes, som gikk av med pensjon i april i fjor, har ikke lagt stridsøksen på hylla.

Fredrikstad-mannen er kjent som en innbitt motstander av datalagringsdirektivet og planlegger nå å bruke pensjonisttilværelsen til å fortsette kampen mot en innføring i Norge.

LES OGSÅ:

Nå skal han lede en ny organisasjon som skal samle inn penger til en rettssak mot direktivet, rett etter innføringen 1. juli neste år.

– Vi har tenkt å samle inn midler slik at en eller flere kompetente jurister kan prøve et søksmål for norsk rett når direktivet blir implementert. Vi vil få belyst om disse prinsippene er forenlig med norsk konstitusjonell tenkning, sier Apenes til Aftenposten.no.

– Meget interessant

Datalagringsdirektivet ble vedtatt innført av Stortinget etter en lang debatt i april i år.

LES: Stortinget vedtok datalagring

Det var Arbeiderpartiet og et svært splittet Høyre som i samarbeid sørget for flertall for forslaget. Motstanden mot datalagringsdirektivet er imidlertid stort .

I praksis vil direktivet bety at teleselskapene blir pålagt å lagre såkalte trafikkdata i seks måneder, det vil si opplysninger om hvor og når den enkelte bruker mobiltelefon, sender e-post eller søker på nettet.

Georg Apenes, som lenge har markert sin motstand, ser frem til å lede den nye organisasjonen.

– Jeg synes formålet er meget interessant. Det synes også halvparten av Stortinget. Og jeg er en av de som mener at friske og raske pensjonister bør bruke tiden til noe de synes er viktig, sier han til avisa.