Kjemper for rett til å ilegge eiendomsskatt

Askimpolitiker Trygve Westgård (Ap) vil ha med norske kraftkommuner i kampen for å beholde retten til å kreve eiendomsskatt fra bedrifter.

Trygve Westgård

Ap-politiker Trygve Westgård i Askim vil kjempe for retten til å kreve eiendomsskatter på verker og bruk.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Valglogo

Regjeringen har foreslått å fjerne muligheten til å kreve eiendomsskatt på verker og bruk, men beholde den på kraftverk. Finansdepartementet har anslått årlig inntektstap for kommunene til 1,2 milliarder kroner.

For Askim kommune vil det bety et inntektstap på om lag 4 millioner kroner.

– På eldreomsorg og helse kan vi ikke skjære mer, da er det skole og det går ikke, så da går det utover ting som ikke er lovpålagt, sier Trygve Westgård i Askim Arbeiderparti.

Skattelette for bærpresseri

Astrid Lier Rømuld

Daglig leder Astrid Lier Rømuld ved Askim- frukt og bærpresseri.

Foto: Privat

Men Westgård vil kjempe mot regjeringens forslag.

På landsmøtet til landssammenslutningen av vasskraftkommuner, (LVK) jobber han for at de 173 kraftkommunene sammen skal protestere.

– Å fjerne dette helt betyr store inntektstap, sier han.

Men for Askim Frukt- og bærpresseri betyr forslaget en skattelette på om lag en halv million kroner i året.

– De siste årene har vi hatt et resultatet på mellom 2,5 og 3 millioner, så dette utgjør mye for oss, sier daglig leder Astrid Lier Rømuld.

– Senk skattene til staten

Hun forteller at bedriften med 20 ansatte er i sterk vekst.

– Så for oss er det viktig å jobbe med utviklingsprosjekter hele tiden, det være seg å ansette mennesker med riktig kompetanse eller kjøpe maskiner og utstyr så vi kan utvikle oss videre.

– Kommunen burde få beholde sine skatter, så burde man heller senke de som går til staten. Det hadde vært et bedre forslag, mener Westgård i Arbeiderpartiet.