Hopp til innhold

«Lambda» i Bjørvika gir Tøyen kjempeløft

Badeland og vitensenter: I bytte med nytt Munchmuseum i Bjørvika fikk SV gjennomslag for et stort løft for Tøyen.

Da Høyre, Venstre, SV og KrF inviterte til pressekonferansen om Munchmuseum og Tøyen klokka 10.00 tirsdag formiddag, ble det klart at partiene hadde blitt enige om at nytt Munchmuseum blir «Lambda» i Bjørvika.

– Dette er en historisk dag for Oslo, det vi er blitt enige om vil prege byen i fremtiden, sier byrådsleder Stian Berger Røsland i Oslo. Han representerer Høyre, som har slåss for alternativet i Bjørvika under hele striden.

SV har dermed gått med på det Høyre, Venstre og KrF har ønsket seg for Munchmuseet. I bytte for det fikk SV gjennomslag for mange nye tiltak på Tøyen.

 • Tøyensenteret og Tøyen T-bane skal rustes opp
 • Tøyen skole får utvidet åpningstider fra høsten 2013
 • Elevene ved Tøyen skole får gratis kjernetid i SFO
 • Elevene ved Tøyen skole får halv pris på Tøyenbadet fra 2014
 • Tøyen skole skal bli pioner i miljø- og naturfag og estetiske fag
 • Tøyenbadet skal utvikles til badeland i kommunal regi
 • Badelandet skal være ferdig samtidig som «Lambda»
 • Sammenhengende park over Finnmarksgata
 • Frilufts-scene i Tøyenparken
 • Vitensenteret skal bygges på Tøyen
 • Teknisk museum skal tilbys tomt på Tøyen
 • Antall kommunale leiligheter på Tøyen skal reduseres

I tillegg fikk SV gjennomslag for at bemanningsnormen i barnehagene gjeninnføres i 2014, en økt satsing på kultur- og musikkskoler i 2014 og 2015 med minst 700 nye plasser. Kommunen skal kjøpe 600 kommunale leiligheter geografisk spredt i Oslo frem til 2017.

– Vi har fått mange viktige politiske seiere, sier Marianne Borgen, SV.

Saken fortsetter under videoen.

SV sikret en storstilt oppgradering av Tøyenområdet da de sa ja til Lambda i Bjørvika. De har blant annet forhandlet fram badeland, vitensenter, bedre skole og penger til å bedre levekårene.

SV sikret en storstilt oppgradering av Tøyenområdet da de sa ja til Lambda i Bjørvika. De har blant annet forhandlet fram badeland, vitensenter, bedre skole og penger til å bedre levekårene.

– Politikk på sitt aller, aller beste

Erik Lunde i KrF ga SVs Marianne Borgen mye av æren for at Oslo får et nytt Munchmuseum.

– Jeg har lyst til å rette en spesiell takk til SVs Marianne Borgen som har valgt å ta en konstruktiv rolle i en vanskelig situasjon.

– I dag er vi for alle punktene i denne avtalen. Men det hersker ingen tvil om at når fire partier møtes er det ulik grad av entusiasme for de forskjellige punktene i avtalen, tror jeg vi må kunne si. Marianne og hennes kumpaner i SV er en hard negl, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.

Marianne Borgen sa på pressekonferansen at SV gikk til valg i 2011 på at Munchmuseet fortsatt skulle ligge på Tøyen, men at en historisk storsatsing på Tøyen og bedre barnehagetilbud for alle byens barn var viktigere.

Det vi har fått til i denne avtalen mener vi vil være så bra, for så mange i denne byen at vi har forpliktet oss til å stemme for å bygge «Lambda» i Bjørvika.

– Dette er tredje gang SV snur i denne saken, er det siste gang?

– Ja.

Marianne Borgen

Erik Lunde (KrF), Stian Berger Røsland (Høyre), Marianne Borgen (SV).

Foto: Tuva Gaarder Nordlie / NRK