Kidnappet 14-åring: Skalv av skrekk i fem timer

DRAMMEN TINGRETT (NRK): Det startet som en helt vanlig dag, men endte med at 14-åringen ble kidnappet av en ruset mann. I tingretten fikk man for første gang høre guttens beskrivelse av de dramatiske timene i august i fjor.

Dette er bilen 14-åringen satt i.

Dette er bilen 14-åringen satt i da de to mennene ble pågrepet.

Foto: Alexander Jansen / DRM24

Det startet som en helt vanlig dag. Det var to uker til han skulle fylle femten år, og en uke til han skulle begynne i 10. klasse på ungdomsskolen. En hund som tilhører familien viste tegn på å være syk, og derfor kjørte han og et familiemedlem til en dyreklinikk i Drammen. Etter en stund følte gutten at han trengte frisk luft, og satte seg etter hvert inn i bilen utenfor klinikken. Det var da den hovedtiltalte 31-åringen dukket opp og spurte om han kunne få sitte på hjem.

Denne uka møter mannen i Drammen tingrett, der han må svare for grovt ran og grov frihetsberøvelse. Ved siden av ham på tiltalebenken sitter hans 32 år gamle kamerat, som er tiltalt for medvirkning.

De to mennene var begge i rus, og sier de husker lite. Men den unge gutten som ble deres offer en augustdag i fjor, husker de dramatiske timene ned til minste detalj.

Avhørt ved Barnehuset

Dagen etter den dramatiske hendelsen ble gutten avhørt ved Barnehuset i Sandefjord. Der jobber spesialtrente politifolk med å snakke med barn under så trygge omstendigheter som mulig.

Det mellom en og to timer lange opptaket av avhøret med gutten ble avspilt i retten i Drammen mandag.

Han forklarte seg springende, men imponerende rolig om hva som skjedde de fem timene han tilbrakte i en bil og etter hvert i en leilighet sammen med de to mennene.

Dramaet startet da 31-åringen henvendte seg til gutten som satt i bilen til familien. I avhøret fikk vi høre at gutten flere ganger måtte forklare mannen at han ikke hadde førerkort, og at han ikke engang visste hvordan man kjører bil. Da satte mannen seg i førersetet og kjørte av gårde med gutten i bilen.

AniCura

Bilen, med den 14 år gamle gutten i baksetet, ble stjålet utenfor AniCura Dyreklinikk Drammen.

Foto: Raymond Dalen / NRK

– Kjørte i 190

Dette ble starten på en ferd som fremsto som skremmende på flere måter. 14-åringen var ikke kjent overalt hvor de kjørte, og prøvde å følge med på skilt langs veien for å finne ut hvor de var. Han vet de har kjørt i Drammen, og sa han trodde de kjørte mot Kongsberg. På et tidspunkt mente han farten var oppe i 190 kilometer i timen. Det bar tvers over rundkjøringer i feil fil, over doble heltrukne sperrelinjer og utenfor den hvite kantlinja på motorveien. En gang holdt mannen på å kollidere med en annen bil, fortalte han.

Men det var langt fra bare den hasardiøse kjøringen som skremte gutten. For ikke bare var mannen som satt bak rattet i familiebilen åpenbart i tung rus. Han var også bevæpnet.

Grå Volvo med politiet i bakgrunn

På dette bildet er det synlige skader på bilen de to tiltalte brukte under den hasardiøse ferden med 14-åringen i bilen.

Foto: Alexander Jansen / DRM24

Gutten fikk tidlig se våpenet mannen hadde stappet ned i bukselinningen. Han fikk beskjed om at denne pistolen var så kraftig, at ansiktet hans ville bli sprengt hvis han blir truffet av ei kule fra den. Han fortalte at han mange ganger ble truet med at han ville bli skutt hvis han prøvde å stikke av, eller om han ikke gjorde som mannen sa.

– Hvor mange ganger sa han det, spurte avhøreren.

– Minst 20–30 ganger, svarer gutten.

En gang tok mannen magasinet ut av pistolen og lot 14-åringen holde den. Gutten beskrev den som lagd av metall og svært tung. Han sa at han har sett bilder av et tilsvarende våpen på nettet, og var overbevist om at den var ekte.

Skalv av skrekk

Han sa fikk lov til å ha pistolen hos seg en halv time, men likte ikke å holde den, så han la den under beinet.

Senere skulle det vise seg at våpenet var en replikapistol.

14-åringen bestemte seg tidlig for å gjøre som mannen sa, for ikke å provosere ham. I avhøret fortalte gutten at han skalv av skrekk mesteparten av tiden, og at mannen hele tiden vekslet mellom å være hyggelig, og sint og truende.

Etter at de hadde kjørt rundt en lang stund, tok 31-åringen med seg gutten til en leilighet der den 32 år medtiltalte bodde. Der var det rotete, og på bordet lå det våpendeler, forteller han.

Det kommer fram at 32-åringen var så ruset at han knapt klarte å snakke. Det stemmer bra med prøver som ble tatt av 32-åringen etter pågripelsen, og som viser påvirkning av fem ulike narkotiske stoffer.

32-åringens forsvarer, Knut Ditlev-Simonsen

32-åringens forsvarer, Knut Ditlev-Simonsen.

Foto: Lars Eie / NRK

Dramatisk pågripelse

Senere forklarte gutten at han flere ganger var vitne til at 31-åringen prøvde å rane til seg andre biler ved å true med pistolen. Dette lyktes ikke. 14-åringen fulgte hele tiden våkent med på hva som skjedde rundt dem. Da han omsider så en politibil, øynet han et håp om å bli reddet, og sa ingenting til de to mennene.

Det ble en dramatisk pågripelse, der 31-åringen blant annet skal ha kjørt inn i siden på politibilen. For 14-åringen var marerittet over da de bevæpnede politifolk tok kontroll på de to mennene.

– Jeg er bare glad for at jeg kom hjem igjen, og at politiet klarte å stoppe dem, sa han.

I avhøret fortalte han også at de to hadde tilbudt ham noe å spise og drikke, og at de hadde kjøpt brus til ham. Han var redd for at de hadde hatt «dop» i flaska, og turte ikke å smake på den.

– De var gode folk, men de ble ødelagt av dopet. Det er noe godt inni dem, slo 14-åringen fast.

Begge de to mennene har erkjent straffskyld etter tiltalen. Anders Green, som forsvarer 31-åringen, sier klienten er svært lei seg for det han har gjort, og at han er innstilt på å ta sin straff.

32-åringens forsvarer, advokat Knut Ditlev-Simonsen, sier at hans klient aldri hadde vært med på dette om han ikke hadde vært så ruset.

Anders Green er forsvarer for den ene mannen som er tiltalt for kidnapping.

31-åringens forsvarer, Anders Green.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK