Hopp til innhold

Katastrofen i Gjerdrum vekker gamle traumer hos mange

Personer som tidligere har opplevd traumer, kan få sterke reaksjoner av katastrofen i Gjerdrum. Trine Jansen, som overlevde tsunamien i Thailand, har funnet en måte å takle det på.

Trine Jansen etter tsunamien i Indiahavet i 2004.

Trine Jansen har slitt med traumer etter å ha overlevd en stor naturkatastrofe. Selv med mange års terapi opplever hun sterk frykt når andre katastrofer inntreffer. Dramatikken i Gjerdrum var intet unntak.

Foto: Azad Razaei / NRK

– Hendelsen på Gjerdrum setter jo i gang en del tanker hos meg, fra langt tilbake i tid.

Et grøss går gjennom kroppen til Trine Jansen mens hun snakker.

Hun svelger.

– Det er et sånt gufs som kommer umiddelbart. En følelse av frykt, forklarer hun.

Trine snur seg mot TV-skjermen på veggen. Nyhetssendingen står på og det vises bilder fra skredet i Gjerdrum.

De samme bildene. Igjen og igjen.

På alle plattformer er mediene fulle av hendelsen.

Trine skjønner at det er trygt hjemme i stua i Drammen. Men noe inni henne vekkes til live igjen når hun ser bildene, og hører historiene om tragedien, fra TV-skjermen.

Som et gufs fra fortiden.

Trine unnslapp bølgen fra den enorme tsunamien da hun var på juleferie i Thailand i 2004. Men minnene innhenter henne fremdeles.

Trine Jansen etter tsunamien i Indiahavet i 2004.

OVERLEVDE: Trine Jansen i katastrofeområdet i Thailand i 2004. Hun hadde tidligere løpt fra monsterbølgen.

Foto: Privat

Nye kriser blir en påminner

– Mennesker som har opplevd en katastrofe, krise eller traume, kan oppleve andre kriser som en påminner. Det gjør at gamle minner kan komme tilbake med voldsom kraft, forklarer spesialrådgiver og psykologspesialist Lars Lyster ved RTVS Øst.

Lars Lyster ved RVTS Øst

Spesialrådgiver og psykologspesialist Lars Lyster ved Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, region Øst (RTVS Øst).

Foto: RVTS Øst

De har støttet kommunen og krisetimene i deres organisering av hjelpearbeidet i Gjerdrum, men ser at flere kan komme til å trenge hjelp.

Lyster trekker frem tsunamien i 2004 og 22. juli som eksempler.

– Folk som opplevde dette kan i ettertid få sterke reaksjoner på nye katastrofer som inntreffer, sier Lyster.

Da kan man begynne å slite med å få sove om natta, og oppleve sterk uro.

Han omtaler det som en reaktivering av traumer.

Tilbake til fortiden

Trine Jansen har brukt mange år på å bearbeide det hun opplevde på juleferie i Thailand for over 16 år siden. Men hver gang hun ser større katastrofer på TV påvirkes hun.

For henne gjelder det særlig katastrofer som «kommer ut av ingenting».

Hun knipser med fingrene for å illustrere hvor fort hun blir dratt tilbake til fortiden.

– Det er jo en frykt. Den setter seg som en klump inni meg. Jeg kjenner på en frykt med en gang jeg ser bildene, selv om jeg har jobbet meg gjennom det, sier Trine.

Hun peker fjernkontrollen mot TV-en og skrur av.

– Jeg merker dette er inntrykk jeg må verne meg mot, og det må være OK. Jeg vet nå at det er de samme bildene som ruller igjen og igjen, hele tiden.

Trine Jansen skjermer seg for TV inntrykkene

SKRUR AV: – Jeg reagerer fordi jeg har et minne om noe fælt, men heldigvis så har jeg klart å få noen gode redskaper sånn at jeg klarer å komme meg ut av det, sier Trine Jansen.

Foto: Azad Razaei / NRK

Tror at man fremdeles er i fare

Spesialrådgiver og psykologspesialist Lars Lyster bekrefter at mennesker som har opplevd store traumer tidligere, er mer sårbare for nye påkjenninger.

Det å reagere kraftig på nye katastrofer er en helt normal reaksjon, når man tidligere har opplevd en katastrofe eller et traume.

– En pådriver, som for eksempel skredet i Gjerdrum, vil kunne aktivere en respons. Kroppen aktiveres, som om man fremdeles er i fare, sier Lyster.

I slike situasjoner kan det være lurt å ikke se på alle nyhetssendingene, og skru av når mediedekningen er størst. Ofte går sendingene og bildene på rundgang.

– Så handler det om hvordan man kan roe ned kroppen, og komme seg dit at man kan skille mellom fortid og nåtid, sier Lyster.

Flere nyheter fra NRK Buskerud