Kastet ut av landet ett år før utdanningen var ferdig

Sykepleierforbundet reagerer på behandlingen av sykepleierstudent, som ble kastet ut av Norge fordi han oppholdt seg i landet ulovlig, uten å vite det selv.

Sykepleierstudent ble kastet ut av landet

FRUSTRERT: Den 26 år gamle studenten oppholder seg nå i Albania og han sier han er knust over situasjonen han har kommet i.

Foto: Privat

Den 26 år gamle mannen har vært i Norge i åtte år. I fjor fullførte han sitt andre av tre år på sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. I tillegg har han jobbet som hjemmesykepleier i Oslo kommune.

Line Orlund, fylkesleder i Oslo, Norsk sykepleierforbund

BORTKASTET: Fylkesleder i Sykepleierforbundet Line Orlund er redd for at studentens fremtid blir kastet bort.

Foto: Kristin Henriksen

Fylkesleder i Sykepleierforbundet Line Orlund mener det er trist at han ikke får fullført utdanningen sin.

– Når han er ferdig så er det slik at vi absolutt trenger sykepleierkompetansen hans i Norge. Skulle det likevel bli sånn at han ikke får være i Norge så er det snakk om at hvis han likevel får fullføre sykepleierutdanningen, så har han i hvert fall en fremtid i Albania. Det er rett og slett å kaste bort en ung manns liv, sier Orlund.

Returnerte for tidlig

Grunnen til utestengelsen er at han returnerte for tidlig tilbake til Norge etter at hans oppholdstillatelse ble inndratt på grunn av et års forsinkelse av utdanningen.

– Grunnen var at jeg måtte vente 83 dager til i Albania før jeg fikk komme inn til Norge. Dette visste jeg ikke og det var heller ingen som ga meg den informasjonen, forteller studenten på telefon fra Albania.

Camilla Torgersen i UDI sier at det er hver enkelt persons oppgave å skaffe seg informasjon om opphold i landet.

– Når han da forlot Norge i 2015, hadde han ikke lenger et lovlig opphold i Norge. Han måtte derfor oppholde seg utenfor Norge, i Schengenområdet i 90 dager før han kunne reise lovlig inn igjen til Norge. Da han da dro tilbake til Norge før tiden, så har han hatt et ulovlig opphold som gir grunnlag for utvisning, sier Torgersen.

Sykepleierstudent ble kastet ut av landet

ETT ÅR IGJEN: Studenten har kun ett år igjen av sykepleierutdanningen.

Foto: Privat

– Enhver som ønsker å reise til Norge, har selv et selvstendig ansvar å orientere seg om regelverket som gjelder for innreise og opphold i et land, legger hun til.

Klaget på UDIs vedtak

26-åringen, som nå sitter i Albania, er fortvilet over situasjonen han har havnet i.

– Det er veldig tungt. Jeg har brukt mye energi og krefter også for å finansiere studiene mine, sier han fortvilet.

Han har klaget på vedtaket om to års utestengelse fra landet.

10.10.19: Navnet til studenten er fjernet i etterkant av publisering av denne saken, i samråd med kilden.