Hopp til innhold

Kaster barnevogner, sykler og praktgjenstander: – Galskap

Avfallsstasjonene opplever stor pågang når flere er hjemme – og utrolig mye brukbart går rett i søpla. Nå ber stasjonene om at folk venter til gjenbrukstilbud er åpne igjen.

Denne barnevogna gikk rett i søpla i Drammen.

De som leverte denne barnevogna ville sette den igjen i ombrukssonen – siden den er stengt gikk den rett i søpla i Drammen.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Et vakkert utsmykket bord. En fin barnevogn. Et nesten ubrukt spill.

Gjenvinningsstasjoner over hele landet har en plass for ombruk, der du kan sette fra deg fullt brukbare ting – som andre kanskje vil ha. Men på grunn av koronasituasjonen er ombruksplassene stengt. Det samme er bruktbutikker og mottak til loppemarked.

Da kaster folk det de skulle gi bort i stedet. En av dem er Leif Knivestøen fra Skotselv. Mandag var han på Mile gjenbruksstasjon i Mjøndalen utenfor Drammen.

– Ja, vi har en eske med leker. Den får gå på restavfall, sier han.

Leif Knivestøen fra Skotselv så seg nødt til å kaste en hel eske med fine leker.

Leif Knivestøen fra Skotselv hadde en hel eske med leker han ikke har plass til mer – og når Fretex og ombruksstasjonen er stengt går de i søpla.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Galskap

Raymond Holtan jobber på gjenbruksstasjonen, og han er sjokkert over hvor mye som kastes. Han peker ut blant annet en sofa, en sykkel og et bilde som er kastet rett i søppelcontaineren.

Raymond Holtan jobber ved Mile gjenbruksstasjon i Drammen.

Raymond Holtan jobber ved Mile gjenbruksstasjon i Drammen.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Vi fant en sykkel, som ligger der. Og vi fant en campingstol, eller en sånn solstol. Kjekt å ha, nå kommer sommeren. Det er sikkert noen som hadde hatt bruk for den.

– Ser du mye fint som blir kasta nå?

– Hver dag. Hver dag. Det er galskap, det folk driver med. Flotte møbler, det er jo nesten ikke brukt. Vi har sykler, flotte sykler, i metallkassa. De blir bare kasta.

En mann kaster en sykkel på gjenbruksstasjon i Drammen.

Denne sykkelen gikk på dynga.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Auksjonerer bort skrotfunn

Over hele landet merker avfallsstasjonene større pågang enn normalt under koronakrisa. Mange har hjemmekontor eller er permitterte og benytter anledninga til å rydde i huset. Da kan ting som har ligget og støvet ned i årevis ende på dynga.

Selv om det er større pågang nå, er det likevel ikke nytt at folk kommer og kaster fine ting. I Oslo må folk som kommer for å kaste brukbare ting ofte informeres om ombrukssonen og oppfordres til å sette det der i stedet. I Bodø-regionen bestemte de seg for å ta grep alt i 2011.

Selskapet Iris Salten syns det var for ille å se alt som ble kastet. Derfor begynte de å legge ut de fine tingene på Facebook. Blant dem som melder interesse, trekkes det en «vinner» som får gjenstanden – helt gratis.

– Vi har i mange år gjort et aktivt arbeid for å vise at avfall er ikke noe man bare kaster. Det har en verdi. Avfall for noen kan være gull for andre, sier Arnt E. Pedersen, kommunikasjonsansvarlig i Iris-Salten.

Den mest populære tingen de har gitt bort som var kastet var en traktor. Og én gang kom noen med en 200 år gammel kiste som de planla å kaste.

– Den havna på museet på Kjerringøy.

– Kom tilbake senere

Kommunikasjonsrådgiver Tina Skudal i BIR, renovasjonsselskapet for Bergen og omegn, mener mange er utålmodige etter å bli kvitt gamle ting.

Sykler går igjen i søppelcontainerne for tida. Her fra en av avfallsstasjonene i Bergen.

Sykler går igjen i søppelcontainerne for tida. Her fra en av avfallsstasjonene i Bergen.

Foto: BIR

De siste dagene har for eksempel en hel CD-samling gått i søpla. Og et flott bord.

– Noen kastet et vakkert, gammelt trebord. Det krympet seg inni meg. Bordet ville vært et bruktfunn for mange, en praktgjenstand, med dreide føtter. Det hadde fortjent en bedre skjebne enn å bli til trevirke, sier hun.

Skurdal ber folk vente til ombruksmulighetene åpner igjen før de kaster, eller å gi dem bort, for eksempel på Finn.

– Det er ikke alltid nødvendig å kaste tingene. Folk har hatt ting liggende i mange år, om de kunne tatt vare på dem noen uker til ... Ting blir sakte gjenåpnet. Det gjelder å være litt tålmodig.