– Vi har et veldig godt forhold til svenskene. Vi har hatt møter rundt bordet, men dette er første gang vi møter dem ute i felt, sier teknisk ekspert Tor Erik Bakke i Kartverket.
For aller første gang møtes Svensk Grensekommisjon og Kartverket for å se at grensa mellom Norge og Sverige er riktig markert både ute i terrenget og i digitale kart.
Dette er den lengste fastlandsgrensa i Europa med sine hele 1630 kilometer.
Første gang grensa mellom Norge og Sverige ble skrevet ned var 26. oktober 1661 i Nasselbacka. Grensetraktaten markerte et skille for hva som var norsk og hva som var svensk.
I 1771 ble grensa igjen avklart, fra Østfold i sør til Finnmark i nord. Traktatene gjelder fortsatt den dag i dag - mer enn 200 år senere.
Fra 1754: Slik tegnet Jørgen Nicolay Holm riksgrensen fra Kornsjøen til Østre Moen i Aremark i Østfold i 1754.
Foto: Jørgen Nicolay Holm / Grensearkivet/ArkivverketMen stemmer grensa i dagens digitale kart?
Det er det som nå skal finnes ut av. Ved hjelp av måleinstrumenter skal de passe på at grensa ikke blir en centimeter feil den ene eller andre veien.
– Her skal det være «ordning og reda». Det er derfor vi har en grensekommisjon for at vi skal følge de gamle traktatene. Det vi gjør nå er å fysisk markere, slik at de fysiske markeringene er bra, sier Martin Lindberg, rikskommissær i Grensekommisjonen.
Og med nytt teknologisk utstyr kan de markere og oppdatere kartet med en helt korrekt grense.
Skal måle med GPS
Det er Utenriksdepartementet som har gitt Kartverket i oppdrag å måle opp grensa på nytt. Ifølge departementet skal grensa mellom Norge og Sverige måles opp hvert 25. år.
– I forbindelse med en grenseoppgang gjennomføres det rydding av grensegaten, ettersyn og reparasjon av grensemerker med videre. Denne gangen vil vi også måle opp både selve grensegaten og riksrøysene med GPS, skriver kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Siri Svendsen i en e-post til NRK.
Svendsen sier det lenge har vært behov for ny oppmåling. Det er viktig for dem som ferdes ved grensa og bruker kart, forklarer hun.
MÅLER OPP: Ved hjelp av GPS kan grensa målet opp nøyaktig.
Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK– Norge har lenge ønsket å få gjennomført en full oppgang av riksgrensen mot Sverige og er glad for at dette arbeidet nå er i gang. Grensen mellom Norge og Sverige er Europas lengste landegrense, og det er et omfattende arbeid vi nå er i gang med.
På tross av at de har mye arbeid foran seg, er Lindberg og Bakke ved godt mot.
– Men det er ikke noe håp om å få Bohuslän tilbake, eller Jemtland og Herjedalen?
– Det er det vi håper på, sier Bakke og ler.
– Nei, det er helt umulig, svarer en smilende Lindberg.