Hopp til innhold

Kårer Norges beste hjemmebryggede øl

DRAMMEN (NRK): Stadig flere brygger hjemme. Denne helgen kjemper 372 deltakere om tittelen som Norges beste hjemmebryggede øl.

Øltønner på Haandbryggeriet i Drammen

Konferansen «Hjemmebryggerhelgen» arrangeres i Drammen fra 22. til 24. april.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Glenn Roger Lie, Norbrygg

Glenn Roger Lie forteller at stadig flere starter med hjemmebrygging.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Det er en årlig event der vi samler våre medlemmer. Vi har foredragsholdere innen øl og hjemmebrygging, festmiddag på kvelden og kåring av Norges beste øl, sier Glenn Roger Lie som sitter i styret i Norbrygg og er leder av arrangementskomiteen.

Foreningen er interesseorganisasjonen til hjemmebryggerne i Norge, og har snaut 5000 medlemmer.

– Det er et miljø som er i sterkt vekst, forklarer Lie.

Økning i antall bidrag

I år holdes kåringen i lokalene til Haandbryggeriet i Drammen. Det er tredje året konferansen arrangeres, med forelesere fra både inn- og utland.

Gjevest er det kanskje å stikke av med prisen for det beste hjemmebryggede ølet. En tittel over 372 påmeldte kjemper om.

– Konkurransen deles inn i de forskjellige øltypene. Og der skal bryggerne brygge et så stilmessig korrekt øl som mulig innenfor sin kategori, forteller Lie.

Jens Davidsen, Norbrygg

Jens Davidsen savner at flere jenter startet med hjemmebrygging.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Vi ser en jevn økning i antall bidrag. Og så liker vi å tro at det er litt prestisje i det å vinne. Man får mye publisitet og man få lov å brygge ølet sitt hos Nøgne Ø. Og så er det kult å si at du er Norgesmester i hjemmebrygging, sier leder av Norbrygg, Jens Davidsen.

Han mener hjemmebrygging er noe de fleste kan drive med.

– Det er ikke vanskelig å brygge hjemmebrygget øl. Og det er forbausende lett å få til et godt øl. Men for å få til et skikkelig godt øl må du gjerne legge inn litt ekstra innsats. Finalistene har gjerne gjort det lille ekstra, forklarer Davidsen.

Burde vært flere jenter

Men selv om veksten av hjemmebryggere er stor, så klør organisasjonen seg litt i hodet og lurer på hvorfor det kun er ca. 2 % av medlemmene som er kvinner.

– Vi har ikke noe godt svar, for det burde egentlig være en hobby som appellerer like godt til jenter. Det er kombinasjoner av smaker og sammensetninger som jenter generelt er mye flinkere til enn gutter, sier Davidsen.

Foredrag om ølbrygging på Haandbryggeriet i Drammen

Mange hadde møtt opp for å få med seg foredragene.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Vant for to år siden

Thomas Hagen og Geir Ølnes

Thomas Hagen og Geir Ølnes gikk til topps i kåringen for to år siden.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Vi er her for å få møte andre som driver med dette og for å få med seg nye ting, forklarer hjemmebrygger Thomas Øyen fra Kongsberg.

– Og for å smake på andre sitt øl og høre hva de syntes om det vi brygger, legger kameraten Geir Ølnes til.

I år kom de to til finalen med sitt brygg. For to år siden gikk de helt til topps i kåringen.

– Vi gjorde det veldig bra det året. Litt flaks, men det er generelt høy og jevn kvalitet på det vi lager. Vi er fornøyde med de tilbakemeldingene vi får, sier Øyen.