Hopp til innhold

Karbonfangst på Klemetsrud reddet etter gigantoppkjøp

Prosjektet med å fange opp og lagre karbonen fra Oslos søppelforbrenning på Klemetsrud er reddet etter gigantoppkjøp.

Fortum Oslo Varme

OSLOS STØRSTE UTSLIPP: Røyken fra Klemetsrud-anlegget står for mellom 15 og 17 prosent av Oslos klimagassutslipp.

Foto: EINAR ASLAKSEN

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Redningen består av at tre selskaper kjøper Fortums andel av fjernvarmeaktøren Fortum Oslo Varme for 10 milliarder kroner.

– Vi har jobbet lenge med å finne en løsning som finansierer karbonfangst på Klemetsrud, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

– Sammen med Hafslund Eco og våre nye partnere sørger nå Oslo kommune for at karbonfangst på Klemetsrud blir en realitet fra 2026, sier han.

Når ikke målene uten

Å fange opp og lagre karbon fra Oslo-folks søppel er helt avgjørende for at Oslo skal nå sine svært ambisiøse klimamål.

Oslo skal kutte sine CO₂-utslipp med 95 prosent innen 2030. Forbrenningsanlegget på Klemetsrud står for mellom 15 og 17 prosent av utslippene, viser beregninger.

Prestisjeprosjektet har så langt strandet på at EU har sagt nei til å være med og betale. Nå trengs ikke lenger pengene fra EUs innovasjonsfond.

Planene er en del av det statlige prosjektet Langskip.

Staten har lovet 3 milliarder kroner i støtte hvis de sikrer resten av pengene fra andre kilder.

Dagens løsning betyr at de tre selskapene bidrar med 3,9 milliarder kroner. Oslo kommune betaler 2,1 milliarder som finansieres gjennom lån.

– Global eksportvare

På en pressekonferanse i formiddag presenterte byrådet avtalen.

– Avfallshåndtering er en global utfordring som i dag gir enorme utslipp. Store mengder avfall legges på deponier. Energigjenvinning av restavfall med karbonfangst er en del av løsningen.

– Nå kan hele verden se til Oslo for å lære. Norsk kunnskap kan bli en global eksportvare, sier Johansen.

Oslo 20220322. Byrådsleder Raymond Johansen t.h..,Finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) og Martin S. Lundby visekonsernsjef og konserndirektør vekst og investeringer i Hafslund Eco t.v. under en pressekonferanse om en stor transaksjon i energisektoren og karbonfangst på Klemetsrud. Fortum selger sin halvdel i Fortum Oslo Varme til Hafslund Eco, Infranode og HitecVision. De tre selskapene sier de vil bygge ut karbonfangst på Klemetsrud.

REDDER KARBONFANGST: Byrådsleder Raymond Johansen slapp nyheten på en pressekonferanse i dag. Her sammen med visekonsernsjef Martin S. Lundby i Hafslund Eco og finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG).

Foto: Terje Pedersen / N

Historisk dag

Nyheten blir tatt godt imot av mange.

– Her har byrådet gjort akkurat som Venstre og bystyret har bedt om, og sørget for fullfinansiering av karbonfangstanlegget. Dette fremstår som et veldig godt grep, sier Marit Kristine Vea, miljøpolitisk talsperson i Oslo Venstre.

– Dette er den største klimanyheten i Norge på lang tid og starten på et nytt norsk industrieventyr, sier stortingsrepresentant Lan Marie Berg (MDG).

– En historisk dag for Oslo og for klimakampen, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.

Les også Den gigantiske norske klimaløsningen - livsviktig og kanskje helt umulig

Klemetsrud

– Strømkundene får regningen

Men ikke alle jubler.

– Dessverre får strømkundene regningen for Arbeiderpartiets kostbare valgløfter. Det er urimelig, sier nestleder i Fremskrittspartiet, Ketil Solvik-Olsen.

– Hafslund Eco har tjent grovt på høye strømpriser. Byrådet misbruker selskapet til å finansiere et prosjekt som burde vært skrinlagt, sier han.

Visekonsernsjef Martin S. Lundby i Hafslund Eco sier at det ikke er høye strømpriser som gjør oppkjøpet mulig.

– Vi har en ambisjon om å være en del av det grønne skiftet. Dette er en transaksjon vi har jobbet med i over et år. Da var kraftprisene på et helt annet nivå, sier Lundby.

Dette er avtalen

Fortum selger sin halvdel av fjernvarmeaktøren Fortum Oslo Varme til de tre selskapene Hafslund Eco, Infranode og HitecVision for 10 milliarder kroner.

Det er Fortum Oslo Varme som eier forbrenningsanlegget på Klemetsrud. I dag eier Oslo kommune og Fortum halvparten av selskapet hver.

Oslo kommunes halvpart blir overført til kraftgiganten Hafslund Eco, som Oslo kommune eier i sin helhet.

Etter salget vil Hafslund Eco eie 60 prosent av fjernvarmeaktøren, mens Infranode og HitecVision vil eie 20 prosent hver.

Oppkjøpet må godkjennes av ESA og Konkurransetilsynet.