Karams siste kamp

10 år gamle Karam har bodd med familien i Norge i over åtte år. Fredag blir de tvangsreturnert til Jordan etter at de i forrige uke fikk avslag på søknaden om opphold i Norge. Nå har Karam spilt sin siste kamp for Skiold i Drammen.

Karam spiller sin siste kamp for Skiold i Drammen.

Foto: Harald Inderhaug

Det er siste dag før sommerferien. Klassen har kost seg med godteri og brus. Til høsten skal alle møtes igjen – som 5. klassinger på Danvik skole i Drammen. Alle går glade og fornøyde hjem, de gleder seg til 9 uker sommerferie.

(...) I mellomtiden har foreldrene til Karam fått beskjed om at søknaden deres om opphold i Norge har blitt avslått uten mulighet til å klage. De må ut av landet innen 2 uker. På egen regning. Selv om de ikke har hatt lov til å jobbe og tjene penger i Norge mens de ventet på vedtaket. De har ventet på endelig vedtak i 8,5 år. Nå har det kommet.

Slik starter et Facebook-innlegg som har blitt delt over 600 ganger det siste døgnet.

Bakgrunnen for innlegget er 10 år gamle Karam som nå blir tvangsreturnert til hjemlandet Jordan med familien etter å ha bodd i Norge i over åtte år.

Det er Tore Norrud som har skrevet innlegget sammen med andre engasjerte foreldre.

Norrud er FAU-leder på Danvik skole i Drammen der Karam går, fotballtrener på laget og selv pappa til en av vennene til Karam.

Skjermdump fra Facebook-innlegg

Facebook-innlegget om Karam har skapt stort engasjement.

Foto: Skjermdump

En siste kamp

I går var siste hjemmekamp for Skiold for sesongen. Kampen på det nye kunstgresset på Drafnkollen skulle bli en hyggelig avslutning før sommerferien. Sola skinner, men bakteppet for kampen er spesiell.

– Det er mange her som synes det er veldig trist, sier Norrud.

Tore Norrud

Fotballtreneren til Karam, Tore Norrud, forstår ikke hvorfor unggutten blir sendt ut av landet.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Hvordan tar Karam dette selv?

– I den grad det har sunket inn så tror jeg han er ganske knust. Han blir helt plutselig revet ut av hverdagen sin, og blir sendt til et land det er tøft å komme til.

Både kameratene på Skiold og de andre unge spillerne på motstanderlaget har fått med seg det som skal skje med Karam.

Brått slutt

Det var forrige fredag familien til Karam fikk vite om det endelige avslaget på søknaden om opphold i Norge. Nå har de fått vite at de skal dra allerede i morgen, en uke etter at beskjeden kom.

Norrud og de andre foreldrene på laget har alle vært bidragsytere og sørget for at Karam alltid har hatt klær i riktig størrelse, ny drakt for sesongen og fotballsko som passer.

Etter innsatsen de har lagt inn i den unge guttens liv er det ekstra trist at han nå må reise.

– Det er kjedelig og trist at det skal ta en så brå vending. Han er godt integrert, snakker godt norsk og er en del av gutta på laget, sier Norrud.

Karams siste kamp for Skiold

Karam i aksjon i sin siste kamp for laget sitt.

Foto: Linn Christoffersen / NRK
Kamp på Drafnkollen i Drammen

Spillerne på begge lagene holder hender før den spesielle kampen blåses i gang.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Triste lagkamerater

Karam har gått på Danvik skole i fire år. Etter sommeren skulle han starte i femte klasse med de andre kameratene, og få begynne å spille 7'er fotball.

(...) Karam skal, mot hele sin vilje, reise til en ny, ukjent hverdag. Et skolesystem ganske annet enn det vi har i Norge. Der lærerne kanskje straffer elevene fysisk. Der han kanskje må starte i 1. klasse fordi han ikke behersker språket. Og kanskje har han med 4. trinn i norsk skole allerede nådd toppen av sin skolegang?

Vennene til 10-åringen sliter med å forstå hvorfor han må forlate Norge.

– Jeg synes det er veldig trist at en av lagkameratene våre må dra herfra, sier Gustav Thim Nordby.

– Det er urettferdig. Han har jo vært her i 8,5 år, sier Even Norrud.

Kristoffer Roås Solem er enig med lagkameratene sine.

– Han har vært en god kamerat, så det er veldig synd, sier han.

De er tydelige på at de vil gjøre den siste tiden til Karam i Norge god.

Vi skal støtte ham og si ordentlig hade så han ikke kommer til å savne oss, men han kommer nok til å savne oss uansett.

Even Norrud
Fotballspillere på Skiold i Drammen

Aksel Andersen Vestersager og Gustav Thim-Nordby synes det er urettferdig og trist at Karam må dra.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Vil hjelpe Karam med skolegang i Jordan

Fotballtrener Norrud og resten av foreldregjengen skjønner at slaget om å få bli i Norge nå er tapt. Derfor vil de hjelpe Karam slik at han får det best mulig når han skal bo i Jordan.

– Vi har opprettet en Facebook-gruppe som folk kan være med i og bidra med penger slik at Karam kan få gå på skole der han er.

Facebook-gruppen har de valgt å kalle "Karams siste kamp". Planen er at Karam skal kunne gå på en privatskole som vil koste rundt 15 000 kroner i året.

Gustav Thim-Nordby

Gustav Thim-Nordby og de andre kameratene vil hjelpe Karam med skolegangen i Jordan.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

NRK har prøvd å komme i kontakt med foreldrene til Karam, men de ønsker ikke å uttale seg på grunn av den store påkjenningen. De har likevel godkjent at media omtaler Karams siste fotballkamp. Ifølge Tore Norrud har familien også akseptert at de nå skal tilbake til Jordan.

NRK har vært i kontakt med Utlendingsdirektoratet som ikke kan uttale seg i saken, på grunn av taushetsplikten i enkeltsaker.