Hopp til innhold

Kapteinen erkjenner foreløpig ikke straffskyld

NEDRE ROMERIKE TINGRETT (NRK): Kapteinen på Air Baltic-flyet er ikke enig i alle punktene i siktelsen. Han samtykker til å sitte varetektsfengslet fram til rettssaken mot han begynner torsdag 17. september.

Dommer Martin Eiebakke

Dommer Martin Eiebakke leder sakene mot styrmannen og kapteinen i Nedre Romerike tingrett i dag.

Foto: Julie Wentzel Frøland / NRK

Kapteinen er siktet for å ha vært påvirket av alkohol i tjeneste, for å ha brutt avholdsplikten på åtte timer og for å ha visst at besetningsmedlemmene var beruset.

Han mener at han har fått litt for liten tid til å ta stilling til om han tilstår alle punktene etter at siktelsen ble utvidet på fredag. Han er ikke enig i alle punktene på siktelsen og dermed vil han ta betenkningstid, sier forsvarer Jørund Lægland til NRK.

Kapteinen, som er 50 år, får dermed ingen dom i dag, men han samtykker til å sitte varetektsfengslet frem til rettssaken starter torsdag 17. september.

De fire Air Baltic-besetningsmedlemmene som er siktet for å ha vært påvirket av alkohol på jobb, møtte i Nedre Romerike tingrett i dag.

Tidligere i dag har styrmannen (38) som ble målt med høyest promille blitt dømt til seks måneders fengsel. Den ene flyvertinnen (25) fikk 45 dagers fengsel og den siste flyvertinnen (26) fikk 60 dagers fengsel, melder VG.

Dømt til seks måneder i fengsel

Politiadvokat Camilla Ek Sørensen og forsvarer for kapteinen og styrmannen Jørund Lægland

Politiadvokat Camilla Ek Sørensen og forsvarer for kapteinen og styrmannen Jørund Lægland står på hver sin side i tingretten i dag.

Foto: Julie Wentzel Frøland / NRK

Styrmannen fortalte i tingretten at han sluttet å drikke 01.49 natten før han skulle fly norske turister til Kreta. Flyet skulle gå fra Oslo lufthavn klokka 05.45. Besetningsmedlemmene skal ifølge han ha delt to flasker whisky, men kun ha drukket øl etter klokka 20.00 på kvelden.

– På et tidspunkt mistet vi kontrollen over hvor mye vi drakk. Morgenflyene kan være vanskelige, jeg trodde jeg bare var trøtt, ikke full. Det er veldig bra at politiet stanset oss, sa styrmannen i retten.

Aktor ba om sju måneders fengsel, mens forsvarer Jørund Lægland ønsket tre til fire måneder for styrmannen.

Alvorlig siktelse

Først var de fire siktet for å ha vært påvirket av alkohol i tjeneste. Før helgen ble siktelsen utvidet til også å gjelde brudd på avholdsplikten. Kapteinen ble også siktet for å ha visst at besetningsmedlemmene var beruset.

Kapteinen erkjenner å ha vært påvirket i tjenesten, men ikke å ha brutt åttetimersregelen og foreløpig heller ikke det ekstra ansvaret han har som pilot.

I etterkant av episoden har KrF bedt om at alle fly bør være utstyrt med en alkolås slik at ikke lignende episoder skjer i fremtiden.

Air Baltic-fly (redigert)

Air Baltic-flyet med besetningen som ble promilletatt skulle fly norske charterturister til Kreta tidlig om morgenen lørdag 8. august.

Foto: Air Baltic