Kapasiteten til Røde Kors i Østfold nær sprengt

Kapasiteten til Røde Kors i Østfold er på bristepunktet. Hver dag kommer det flyktninger til grensa, og de frivillige i Røde Kors har hektiske dager med å ta vare på dem som kommer.

Telt til flytkningene

I disse teltene skal flyktningene bo inne i det gamle Smart Club-bygget i Råde.

Foto: Tomas Berger / NRK


– Vi skal være der med frivillige, men det er ikke noen tvil om at det må profesjonelle folk inn i tillegg, forteller daglig leder i Røde Kors Østfold, Øyvind Bruflat.

I går kom 47 flyktninger over grensa fra Sverige. Etter en natt på Kurland kirke i Sarpsborg skal de videre til Oslo for å registreres. Det er frivillige fra Røde Kors som har ansvaret for mottaket i Sarpsborg. Sterke historier og traumer gjør sterkt inntrykk på de frivilllige.

– For flere av våre frivillige blir det rett og slett for tøft å høre alle historiene og se alle de tragiske skjebnene.

Øyvind Bruflat

Leder i Røde Kors Østfold, Øyvind Bruflat.

Foto: Glenn Thomas Nilsen/Østfold Røde Kors

Røde Kors nasjonalt skal ha omsorgsberedskap

– Det er snakk om å ha såkalte delegater som jobber i vanskelige strøk som skal være tilstede i Råde, fortsetter lederen i Røde Kors Østfold.

Det er UDI og politiet som har hovedansvaret, mens Røde Kors nasjonalt skal ha omsorgsberedskap, når mottaket i den gamle Smart Club-bygingen i Råde åpner. Det er personer med lang erfaring fra kriseområder, men de frivillige fra Røde Kors Østfold skal trolig fremdeles være med.

– Da skal vi kanskje gjøre mer av det vi egentlig skal brukes til, å holde en hånd og snakke med folk. Gi trygghet og varme, mens det profesjonelle, de som lager mat, ordner senger og transport er det offentligets ansvar, og da får de arbeidsoppgavene til andre etater som kan det på sikt, mener Bruflat.

Jobben er ikke slutt når flyktningene drar

Alle de 47 flyktningene som i dag var i Kurland kirke ble sendt videre til Oslo med buss. Jobben for de frivillige i Røde Kors Østfold er ikke over.

– Nå skal vi vaske, vaske sengetøy og hele huset, også kommer det nye, forteller frivillig Torhild Fossli.

Når kommer det nye flyktninger?

– Hvert øyeblikk.