Kaos etter terroravsløringer

Reisende fra Gardermoen til London ble stående i timer i kø etter avsløringer om terrorplaner mot britisk flytrafikk. Mange måtte endre ferieplanene.

Oslo lufthavn Gardermoen
Foto: Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Ferden skulle gått til London. Men krumbøyd over mobiltelefonen i Gardermoens avgangshall leter Rune Guttormsen etter et alternativt feriemål for seg og kona.

- Jeg driver å sjekker om vi kan få en ny tur til Praha istedenfor, så vi kommer oss av gårde på et eller annet. Dette er siste sjanse for ferie på over to måneder, og da er det godt å få gjort noe, sier Guttormsen. 

07.40-flyet til London var det det første som ble innstilt på Gardermoen i dag. Deretter har alle flyene til den britiske hovedstaden blitt kansellert.

Bryllup i Zanzibar sto på spill

Gert Iversen og Gitte Skjold
Foto: Dag Aasdalen / NRK

For mange har dagens oppgave vært å booke om billetter til andre flyvninger. For kjæresteparet Gert Iversen og Gitte Skjold var det mye som sto på spill.

- Vi skal på safari også skal vi gifte oss på stranda i Zanzibar, så det hadde vært kjipt om dette ikke gikk i boks, sier Gert Iversen.

Men etter timer i kø kunne paret fastslå at bryllupet var reddet gjennom en ny billett med mellomlanding i Amsterdam istedet for London.

Stengingen av Heathrow i London kom etter avsløringer av terroplaner mot britiske fly, og har rammet en lang rekke avganger fra hovedflyplassen forteller informasjonssjef ved Oslo Lufthavn Jo Kobro.

Kun lommebok og briller i håndbaggasjen

- Vi har 16 fly avganger til Storbritania hver dag, 12 av dem går til Heathrow .

Nå oppfordrer Kobro alle til å pakke håndbagasjen i bagasjen som sjekkes inn.

- Det er bare lommebok, pass og briller kanskje, som folk får ha med seg inn, sier Kobro.

Nå har flyplassen i London åpnet for trafikk igjen . Det første flyet fra Gardermoen til Heathrow tok av 20.15 torsdag kveld.

Kobro utelukker likevel ikke forsinkelser i trafikken til London i morgen tidlig, og ber reisende følge med på flyselskapenes nettsider og i mediene.