Hopp til innhold

Kanon kom fram etter 70 år

Fredrikstads befolkning samlet inn penger, og kjøpte kanonen rett før krigen. Mandag kom den fram til Gamlebyen.

Befolkningen samlet inn penger, og givergleden var stor. Etter kort tid hadde kommunen nok penger til å kjøpe inn kanonen.

- Det ble samlet inn penger til luftvernskyts i flere norske byer rett før krigen, også i Fredrikstad. Det var en sterk vilje til å forsterke forsvaret, forteller festningsdistriktsjef Dag Strømsether.

Kanonen ble betalt, men da krigen brøt ut, ble den aldri levert.

Neppe samme kanon

Nå vil innbyggerne endelig få en kanon, som erstatning for den de kjøpte for nærmere 70 år siden. Men det er lite sannsynlig at kanonen de nå får, er akkurat den kanonen de betalte for.

Det står kanoner rundt hele Gamlebyen. De fleste er kopier av eldre orginaler, gitt av forskjellige bidragsytere.

Og kanonen som kommer til byen mandag har faktisk også tidligere stått i Fredrikstad.

Den ble levert til byen i 1990, som en gave fra våpenfabrikken Bofors, i forbindelse med en større ordre fra det norske forsvaret.

Men i 2002 trakk forsvaret seg ut av Gamlebyen, og kanonen ble gitt til oppbevaring andre steder.

Den har til nå stått i et privat museum i Indre Østfold.

- Det er jo de som mener at denne kanonen faktisk er den kanonen vi skulle hatt i 1940, men det er nok å dra det hele litt langt. Det ble jo produsert en rekke kanoner på den tiden. Under krigens gang forsvant nok disse rundt omkring. Men vi får uansett levert en kanon som det ble samlet inn penger til i 1940, sier Strømsether.

Overrukket av Forsvarsministeren

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen stod selv for overrekkelsen mandag 13.august klokka 14.00 i ved Tøyhuset i Gamlebyen.

I den forbindelse ble også kanonen med på den reglementerte 17 skudds salutten under forsvarsministerens offisielle besøk.

Kanon til Bamlebyen
Foto: Hanne Fjellstad / NRK