Hopp til innhold

Kan ta år før leirmassene er trygge

Olje- og energiminister Tord Lien besøkte onsdag stedet i Sørum der det store leirskredet gikk. Nå sier NVE at det kan ta år før leiren er tørket opp slik at arbeidet i området blir tryggere.

Minister på befaring i Sørum etter skred

BEFARING: Olje- og energiministeren fikk sammen med kommunen, NVE og politiet se med egne øyne hvor komplisert arbeidet med leirmassene i Sørum er etter leirskredet.

Foto: Edin Babic / NRK

– Det gjør sterkt inntrykk å se de store massene som har vært i rask bevegelse og særlig det å tenke på at det var seks stykker som jobbet her der tre av dem måtte se at vennene deres ble tatt av skredet, sier olje- og energiministeren Tord Lien (Frp).

Ministeren besøkte onsdag området ved Asakveien i Sørum der det store leirskredet gikk torsdag forrige uke.

Tre litauiske arbeidere er fortsatt savnet seks dager etter skredet og alle tre er antatt omkommet.

– Det er viktig for meg og regjeringen å vise respekt for dem som omkom. Samtidig er det viktig for meg å berømme den innsatsen som både kommunale og statlige beredskapsetater har gjort i dagene etter ulykken, sier Lien.

Vurderer videre søk fortløpende

Hans Holmgrunn i politiet i Romerike

FORTSETTER: – Vi vurderer dag for dag om søket etter de savnede bør fortsette, sier stabssjef i Øst politidistrikt, Hans Holmgrunn.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Onsdag ettermiddag er gravearbeidet på veien avsluttet, opplyser politiet.

Letemannskapene vil foreløpig fortsette søket etter de savnede med hunder og helikopter.

– Det ligger i kortene at det er begrensede muligheter for å finne de savnede. Vi vil i løpet av onsdagen ha et koordineringsmøte med NVE for å få deres råd i arbeidet framover, sier stabssjef i Øst politidistrikt, Hans Holmgrunn.

Kan ta årevis før det blir trygt

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyser at området stadig er ustabilt og vanskelig å jobbe i.

– Det er et lite område nederst hvor det er trygt, men det å jobbe i kvikkleire er ganske vanskelig. Den oppfører seg sånn at når man tar et tak med gravemaskinen, så synker massene på siden inn igjen i det hullet du har gravd. Det er ei bløt suppe å jobbe, sier Petter Glorvigen, regionsleder i NVE.

Glorvigen sier at det kan ta lang tid før hele området er trygt og at de derfor må vurdere risikoen rundt arbeidet.

– Det kan ta måneder, i verste fall år før den leira som er her tørker opp så det blir enklere, sier Glorvigen.

Befaring i Sørum

SIKKERHET: Ordfører Marianne Grimstad Hansen og regionsleder i NVE, Petter Glorvigen, er enige om at liv og helse til de som nå jobber i området må prioriteres.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Ønsker uavhengig gransking

Ordfører i Sørum, Marianne Grimstad Hansen, sier at det var godt å få ministeren til ulykkesstedet.

– Den tragiske hendelsen forsterkes ved at tre mennesker ikke er kommet hjem igjen. Vi tenker på de pårørende og arbeider nå for å ta hånd om de berørte, håndtere ulykken og bistå politiet, sier hun.

Ordføreren har nå sendt brev til Fylkesmannen med ønske om at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skal undersøke hvordan skredet kunne skje.

– Vi har behov for full gjennomgang av dette. Vi må gå gjennom alle dokumenter, se hva som er vedtatt, hva som er planlagt og hva som burde vært gjort og hvilke advarsler vi har fått. Det er viktig at en ekstern instans gjør dette slik at det ikke såes tvil om troverdigheten rundt en slik gransking, sier Grimstad Hansen.

Olje- og energiminister Tord Lien sier at alle statlige ressurser vil være tilgjengelige i en eventuell gransking, men vil ikke spekulere i hvorvidt en slik undersøkelse skal gjennomføres.

Leirskred i Sørum 16. november

OMFATTENDE: Skredet kom svært raskt torsdag ettermiddag og de bløte leirmassene dekker nå et område på rundt 200 000 kubikkmeter, ifølge NVE.

Foto: Edin Babic / NRK