Hopp til innhold

Kan snu tiggerforbudet

Regjeringens forslag om å innføre tiggeforbud henger i en tynn tråd, etter at Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet ber partikollegaene om å snu i saken.

Tigger i Drammen

Den kvinnelige tiggeren i Drammen kan få lov til å fortsette, hvis Per Olaf Lundteigen får gehør for utspillet sitt.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Tirsdag sendte regjeringen sitt forslag til tiggeforbud ut på høring. Forslaget har vakt stor debatt, fordi det også åpner for å kunne gi fengselsstraff til folk som hjelper tiggere.

– Et tiggeforbud er et standpunkt som innebærer at folk som er i en vanskelig situasjon ikke skal få lov til å be om hjelp, sier stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet.

Standpunktet bryter ifølge Sp-politikeren mot grunnleggende verdisyn i partiet.

Les også:

– Feil å støtte forslaget

Per Olaf Lundteigen

Hvis kollegaene i Senterpartiet støtter opp om forslaget, kan Per Olaf Lundteigen få forslaget om tiggeforbud forkastet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

Regjeringen er avhengig av støtte fra Senterpartiet for å få vedtatt tiggeforbudet. Landsmøtet i partiet vedtok for to år siden å støtte forslaget fra Høyre og Frp, selv om det var delte meninger blant delegatene. Det ble et knapt flertall for å støtte tiggeforbudet. Nå ønsker Lundteigen omkamp.

– Et så omfattende negativt forslag som regjeringen har kommet med, mener jeg det er grunnleggende feil å støtte fra Senterpartiet, sier Lundteigen.

Kan avgjøre saken

Han vil nå ta opp saken på årsmøtet i Buskerud Sp, men han stopper ikke der. Han ønsker en bred diskusjon innad i partiet, som resulterer i et nytt vedtak fra landsmøtet.

– Jeg håper debatten kommer opp igjen på landsmøtet, slik at vi kan få omgjort vårt tidligere vedtak.

I realiteten kan Senterpartiet avgjøre saken, fordi deres støtte til tiggeforbudet kan gi forslaget flertall i Stortinget.

– Hvis de andre partiene står ved det de har sagt, blir det ikke tiggeforbud, avslutter Lundteigen.