Kan smitte barn med kikhoste

Det er anbefalt at vi fyller på våre barnevaksiner hvert tiende år, men en stor andel lar være.

Vaksinesprøyte

OPPDAGES PLUTSELIG: Voksne oppdager ofte at de må fylle på vaksinene mot barnesykdommer når de skal ut for å reise.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det fanges gjerne opp i forbindelse med at man skal reise til eksotiske strøk eller skal i militærtjeneste, sier Einar Sagberg, smittevernoverlege ved smittevernkontoret i Drammen.

Han snakker om polio, difteri, stivkrampe og kikhoste. Sykdommene vi blir vaksinerte mot som barn, men som vi senere slurver med å fylle på. Ifølge Sagberg er det en stor andel voksne som ikke har gjort dette.

Difteri og polio er sjeldne sykdommer i Norge. Stivkrampevaksine er det mange som tar opp igjen hvis de får sår eller kuttskader. Kikhoste derimot kan potensielt være skadelig.

–Kikhoste forekommer det litt av hvert år. For voksne er ikke dette farlig, men for små barn kan dette få alvorlige komplikasjoner, sier Sagberg.

Tid for reisevaksiner

Nå er det høysesong for vaksinering før ferien.

Det er først og fremst når man reiser til Afrika, Asia og Sør-Amerika at man bør tenke på reisevaksiner, men små barn over ni måneder som ikke har fullført barnevaksinasjonsprogrammet bør også vurderes for vaksine ved reise i Europa.

I forbindelse med OL i Brasil er det nå kommet retningslinjer knyttet til myggstikk og myggbårne sykdommer samt reisevaksiner.

– Behovet for reisevaksiner handler også om hva slags aktivitet man skal gjøre på reisen. Man kan vaksinere seg mot Hepatitt B, som er en seksuelt overførbar sykdom, men bruk av kondom er viktig for beskyttelse mot disse sykdommene, understreker Sagberg.

Det er også forskjell på om man skal reise ut blant lokalbefolkningen eller om man skal til en ferieresort et par uker.

Ekstra forsiktige med små barn

På smittevernkontoret i Drammen er det travle dager. Mellom klokken halv ni til elleve om morgenen har allerede 40 mennesker fått vaksine.

–Nå er det stor trafikk fordi mange skal reise til hjemlandet sitt i forbindelse med Ramadan og mange som skal på pilegrimsreise til Mekka i august, sier Mette Medalen,helsesøster ved smittevernkontoret.

Hver vår kommer det også flere som ønsker flåttvaksine mot flått som finnes i kystområdene i Norge og langs svenskekysten.

Ifølge Medalen må man ta ekstra forhåndsregler hvis man skal ha med barn på reise.

– Barn under fem år har ikke godt nok utviklet immunsystem. Skal man reise på ferie til subtropiske eller tropiske strøk bør man tenke seg godt om.

Bestemmer foreldrene seg likevel for å reise langt med barn er oppfordringen klar:

– Ha en god reiseforsikring.