Hopp til innhold

Kan se sexvideoer i skoletiden

Ved barneskoler i Oslo, Asker og Bærum er nettstedet YouTube tilgjengelig på skolen til tross for at nettsiden har 13 års grense.

Youtube

YouTube har 13 års aldersgrense, men er tilgjengelig på barneskoler i Oslo, Asker og Bærum.

Foto: SAMANTHA SIN / AFP

– Det kom opp noen nakenbilder og det var en jente og en gutt som kysset, forteller en jente ved Jong barneskole i Bærum til NRK.

– De var nakne og de gjorde masse ekle ting.

YouTube er et videonettsted som kan tilby mye lærerikt til skoleelever, men samtidig har nettsiden uttallige videoer som inneholder både vold og sex.

Skolene mener derimot at de har kontroll over elevenes bruk av YouTube, og sier at lærerne bruker nettstedet i undervisningen. Blant annet i musikkundervisningen.

LES: YouTube tek over for MTV

Bekymrer foreldre

Til tross for at nettsiden selv mener brukerne bør være over 13 år, så er siden tilgjengelig på barneskoler i Oslo, Asker og Bærum.

Det bekymrer foreldre som har barn på barneskolen, blant annet Jila Nami.

– Jeg ønsker at sider som ikke er beregnet for barn er sperret på skolen, selv om det finnes mye morsom og interessant informasjon på disse nettsidene.

Anne Guri Alver er IKT-ansvarlig ved Jong barneskole, der elevene er mellom fem og 13 år. Selv om YouTube er tilgjengelig i skolen, understreker hun at det er strenge regler for hvordan elevene kan bruke nettsiden.

– Det er de eldste elevene som bruker YouTube mest, med det er ikke slik at elevene sitter på YouTube i friminuttet. Det skal være en voksen til stede når barn bruker data, men glipp kan selvsagt skje, sier Alver.

Vurderer blokkering

Øyvind Wee, kommunalsjef for grunnskolen i Bærum sier de vil vurdere om YouTube bør blokkeres på barneskolen.

– Dette er en problematikk som vi tar med i vurderingene. Teknologien tillater oss foreløpig ikke å blokkere nettsider bare på barneskolen, uten å gjøre det samme på ungdomskolen, sier Wee.

YouTube sine rettningslinjer opplyser om at filmer med seksuelt, pornografisk eller voldelig innhold blir fjernet.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus