Kan få to heltidspolitikere

HØNEFOSS (NRK): Det kan for første gang bli to heltidspolitikere i Ringerike. Ordføreren vil at også varaordføreren skal være på rådhuset på full tid.

Dag Henhaug og Kjell B Hansen

Kjell B Hansen (t.h.) kan få Dag Henhaug som fulltidskollega, hvis forslaget passerer den politiske behandlingen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Ringerike har ambisjoner om en betydelig vekst, sier ordfører Kjell B. Hansen (Ap), når han ramser opp grunnene til at kommunen trenger en heltids varaordfører.

– Jernbane og vei det utgjør 24 milliarder. Man snakker om betydelige arealplanlegginger som må skje i et tempo og et omfang som vi ikke har vært vant til. Skal det politiske apparatet delta aktivt og virkelig utgjøre en forskjell, så må også arbeidet legges til rette, forklarer Hansen.

Han har vært ordfører siden 2007, og den eneste heltidspolitikeren. Men nå ønsker han å få med seg varaordføreren, slik at de kan være tett på den enorme utviklingen man forventer i regionen.

– Det er et betydelig press på mange områder som også vedrører det politiske livet. Skal det være mulig å gjennomføre på en ryddig og transparent måte, så må du ha flere ressurser på dagtid. Og det er ikke noe som er mer naturlig enn å velge varaordføreren, forklarer Hansen.

Varaordføreren er klar

– Ja, jeg er klar for det, sier Dag Henhaug (H).

Han er varaordfører og veldig positiv til ordførerens forslag.

– Det er som ordføreren sier at ringerikssamfunnet står overfor en helt ny tid, som særlig bringes hit på bakgrunn av E16 og Ringeriksbanen. Og det medfører planarbeid som kommunen ikke har vært i nærheten av før, sier Henhaug og legger til:

– Da må man også prøve å profesjonalisere det politiske apparatet.

Forventer økt politisk engasjement

Jan Erik Gjerdbakken, Leder av Ringerike Næringsforening

Gjerdbakken er positiv til forslaget, men mener at man da også må kunne stille større krav til politikerne.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Forslaget skal til politisk behandling på tirsdag. Men allerede mottas det med glede hos Ringerike Næringsforening. Der forventer de nå mer engasjement hos politikerne.

– Det må jo være en del av hensikten med dette, at man også får et økt politisk engasjement og får politikere som er kanskje mer «hands-on». Og kanskje mindre der dere i pressen setter dagsorden, og så bare hopper politikerne på, sier leder i Ringerike Næringsforening, Jan Erik Gjerdbakken.

– Nå forventer vi kanskje at dette vil medføre at man har mer kontinuerlige politiske prosesser, forteller Gjerdbakken.

Ute av ROBEK

Ringerike kommune har akkurat kommet seg ut av ROBEK-lista, men de to politikerne mener allikevel at dette er en rett vurdering når det gjelder pengebruk.

– Ja, det tror jeg er riktig. Det har å gjøre med det mulighetsrommet som ligger i ringerikssamfunnet, som vi må utnytte. Vi konkurrerer med mange andre distrikter om akkurat den samme veksten og utviklingen, avslutter Henhaug.